Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος: Δέκα χρόνια πολιτιστικής προσφοράς

Δέκα χρόνια προσπαθειών σε δύσκολα χρόνια και η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος συνεχίζει να επιμένει να παράγει πολιτιστικό έργο ανά την επικράτεια και για την επικράτεια. Πολιτιστικές δραστηριότητες που γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση, προσελκύουν πολύ κόσμο και εξ ου θεωρούνται επιτυχημένες προσφέροντας ικανοποίηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη που της Ε.Σ.Ε. που συμβάλλουν ενεργά στη διεξαγωγή […]

6 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Δέκα χρόνια προσπαθειών σε δύσκολα χρόνια και η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος συνεχίζει να επιμένει να παράγει πολιτιστικό έργο ανά την επικράτεια και για την επικράτεια.

Πολιτιστικές δραστηριότητες που γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση, προσελκύουν πολύ κόσμο και εξ ου θεωρούνται επιτυχημένες προσφέροντας ικανοποίηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα μέλη που της Ε.Σ.Ε. που συμβάλλουν ενεργά στη διεξαγωγή τους.

Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρο Κακαβά «…πολλές φορές προσπάθησαν να μας βλάψουν όμως η αγάπη και η πίστη των μελών μας αλλά και των πολλών εγκάρδιων φίλων της Ε.Σ.Ε. σε εμάς και το έργο μας, μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, βάσει των δυνατοτήτων μας, σημαντικά και απαραίτητα ψήγματα πολιτισμού σε όλη την επικράτεια.»

Από τους διαγωνισμούς σεναρίου ξεχώρισαν δημιουργοί που εντυπωσίασαν από το πρώτο κιόλας έργο τους, καταξιωμένοι δημιουργοί αλλά και πολλά υποσχόμενοι δημιουργοί. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο διαγωνισμός σεναρίου μικρού μήκους εκ διασκευής Ελληνικού λογοτεχνικού έργου που συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού καθώς προσφέρει την ευκαιρία να καταστούν γνωστά διηγήματα της Ελληνικής πεζογραφίας

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και οι διαγωνισμοί θεατρικού έργου σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ο διαγωνισμός στίχου σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη Θανάση Συλιβό.

Διαγωνισμοί που φυσικά όχι μόνον συνεχίζονται με επιτυχία αλλά πληθύνονται καθώς το 2021 έλαβε χώρα με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα του Υφυπουργού κ. Άγγελου Συρίγου και της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα της τότε Αντιπεριφερειάρχου Πολιτισμού κυρίας Μαίρης Βιδάλη αλλά και της προέδρου της Unesco Ελλάδος κυρίας Κατερίνας Τζιτζικώστα και πολλών Δήμων και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Επικράτειας ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής που γνώρισε, κυριολεκτικά, επιτυχία καθώς μετέσχον 167 διαγωνιζόμενοι από όλη την Ελλάδα. Κατά τον Αλέξανδρο Κακαβά, Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος «…συναρπαστική αίσθηση, συγκινητική, η συμμετοχή, εν μέσω πανδημίας, τόσου κόσμου από όλες τις γωνιές της Ελλάδος γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο έργο της Ε.Σ.Ε.»

Πέραν των διαγωνισμών η Ένωση Σεναριογράφων οργανώνει και διεξάγει ποικίλα σεμινάρια προκειμένου να μυήσει στην τέχνη και τεχνική του σεναρίου κάθε ενδιαφερόμενο. Πολλοί δήμοι της Αθήνας φιλοξένησαν τα σεμινάρια της Ε.Σ.Ε. και σε αρκετούς η προσέλευση ήταν μαζική, γεγονός άκρως ευχάριστο, εάν αναλογισθεί κάποιος τις επιφυλάξεις του κόσμου όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αγαστή παραμένει η συνεργασία της Ε.Σ.Ε. με το εξαίσιο New York College με το οποίο διεξάγουν επαγγελματικά σεμινάρια σεναρίου για πλέον προχωρημένους μύστες του είδους.

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος κατοχυρώνει πάσης φύσεως πνευματικό έργο, ειδικά δε για τα σενάρια σε περίπτωση που χρειασθεί προσφέρει και δωρεάν γνωμοδότηση, υπηρεσία που εξετάζεται να αρχίσει να προσφέρεται και στα θεατρικά έργα από το 2023.

Φυσικά συνεχίζονται οι εκδόσεις της Ε.Σ.Ε. που αποτελούν παράλληλη δραστηριότητα προς εξυπηρέτηση δημιουργών που ασχολούνται με τη λογοτεχνία καθώς και τα φιλολογικά σαλόνια με μέλη και φίλους της Ένωσης, οι διαλέξεις των οποίων θα εκδοθούν σε ένα τόμο προς τα Χριστούγεννα προκειμένου να εορτασθούν τα δέκα έτη συνεχούς παρουσίας των  Αλεξάνδρου Κακαβά, προέδρου και Κώστα Καπώνη, ταμία στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.

Τέλος εφέτος προκηρύχθηκε ακόμα ένας άκρως ενδιαφέρων διαγωνισμός «Η Τοπολατρεία, μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μας». Ένας πρωτότυπος, απλός, διαγωνισμός που αφορά όλους όσοι αγαπούν τη χώρα που γνωρίζουμε ως Ελλάδα. Μια περιπέτεια εικόνων, εκφρασμένων με πλήθος συναισθημάτων από οιονδήποτε νιώθει ότι αγαπά τον τόπο του. Τον τόπο που γεννήθηκε, τον τόπο που ζει, τον τόπο των προγόνων του όπου ίσως προτίθεται κάποια στιγμή να επιστρέψει. Κάθε γωνιά της Ελλάδος έχει να επιδείξει ομορφιές, άγνωστες σε όσους δεν την έχουν επισκεφθεί, ανθρώπους που η γνωρίμια τους θα ομορφύνει τη ζωή μας, θρύλους και ιστορίες που θα μας κάνουν να δούμε υπό άλλο πρίσμα την πραγματικότητα. Όμως για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε κάποιον να μας αποκαλύψει κάτι από τα ανωτέρω. Κάποιον που θα θελήσει να μοιρασθεί με εμάς τα μυστικά του τόπου του και να μας κάνει να τον αγαπήσουμε. Γιατί εάν τον αγαπήσουμε θα θελήσουμε να τον βοηθήσουμε. Και εάν τον βοηθήσουμε, εάν αρχίσουμε να βοηθούμε όλες αυτές τις μοναδικές γωνιές της Ελλάδος θα φανεί ξανά η ομορφιά τους και η αξία τους. Θα αναστηθούν και μαζί όλη η Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των περιφερειών Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος και των Δήμων Αγιάς, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αγράφων, Αγρινίου, Αθηναίων, Αιγιαλείας, Αίγινας, Ακτίου-Βόνιτσας, Αλεξανδρούπολης, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αμφιλοχίας, Αμφίπολης, Ανατολικής Σάμου, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανωγείων, Αριστοτέλη, Αρταίων, Αστυπάλαιας, Βεροίας, Βισαλτίας, Βύρωνος, Γαύδου, Γορτυνας, Γρεβενών, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Δίου-Ολύμπου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας, Δοξάτου, Δυτικής Αχαίας, Δυτικής Λέσβου, Έδεσσας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Εορδαίας, Ζακύνθου, Ζαχάρως, Ζωγράφου, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείας, Ηρακλειου Αττικής, Ηρακλείου, Θερμού, Θεσσαλονίκης, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καβάλας, Καισαριανής, Καλαμαριάς, Καμένων Βούρλων, Καρπενησίου, Κασσάνδρας, Κατερίνης, Κέας, Κηφισιάς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Λήμνου, Λίμνης Πλαστήρα, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μαραθώνος, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου-Ταύρου, Ορεστιάδας, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Παρανεστίου, Πάρου, Πατρέων, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύργου, Ρεθύμνης, Σητείας, Σκιάθου, Τεμπών, Τήνου, Φλώρινας, Χαιδαρίου, Χαλκιδέων, Χανίων, Χερσονήσου, Χίου, Ωρωπού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024