Γιατί η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης

Υψηλότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδο λιανικής από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

29 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Από την 1η Οκτωβρίου οι οδηγοί θα αρχίσουν -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- να παρατηρούν ένα “περίεργο” φαινόμενο στα πρατήρια καυσίμων: η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα είναι υψηλότερη σε επίπεδο λιανικής, από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι από 1η Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα διακόψει την οριζόντια επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με 12 λεπτά ανά λίτρο ή 15 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ. Αυτό θα συμβεί για να εξοικονομηθούν πόροι (περίπου 30 εκατ. ευρώ) και να επιδοτηθεί η τιμή πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου.

Η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι 25 λεπτά ανά λίτρο και δεδομένου ότι πωλούνται περίπου 1,3 δισεκατομμύρια λίτρα ανά σεζόν, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει στα 250-260 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.

Προς το παρόν έχει νομοθετηθεί η επιδότηση για το διάστημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αλλά αναμένεται να υπάρξει παράταση, ώστε να επιδοτηθεί η τιμή και για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2023 που τελειώνει και επίσημα η χειμερινή σεζόν.

Με την κατάργηση της επιδότησης των 15 λεπτών το diesel κίνησης θα αυξηθεί στα 1,97 ευρώ ανά λίτρο, με την αμόλυβδη να έχει αυτή τη στιγμή περίπου 1,95 ευρώ σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο.

Καλό είναι λοιπόν όσοι θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με πετρέλαιο κίνησης πριν αλλάξει ο μήνας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιδότηση που θα ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα. Οι υψηλές τιμές θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα γίνεται ο ανεφοδιασμός του κάθε πρατηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024