Μηθύμνης Χρυσόστομος: «Η Μικρά Ασία ζει και είναι εδώ»

Καταχειροκροτήθηκε το Ωδείο της Ι.Μ. Φθιώτιδος στην Καλλονή Λέσβου

29 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Με ένα ακόμη μουσικό ταξίδι στην γη της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας ολοκληρώθηκε η παρουσία της μουσικής αποστολής από την Μητρόπολη Φθιώτιδος στο ακριτικό νησί της Λέσβου.

Χθες το βράδυ, μέλη της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» καθώς και οι δεξιοτέχνες μουσικοί της Παραδοσιακής Ορχήστρας ταξίδεψαν μουσικά όλους τους παρευρισκομένους στην γειτονική Μικρά Ασία πραγματοποιώντας μία ακόμη εκδήλωση στο νησί της Λέσβου, αυτήν την φορά στην Καλλονή, προσκεκλημένοι του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στην μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Μικρασίαθεν», η οποία παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης, σε συνεργασία  με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού) και  ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παραβρέθηκαν ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ωδείου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου  κ. Ζαχαρούλα Ιωακείμ και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Τσακίρης, ο κ.  Μιχαήλ – Άνθιμος Δήσσος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουτλιάκης,  ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ΕΛ.ΑΣ Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι άλλων φορέων της νήσου και μέγα πλήθος κόσμου.

Το μουσικό αυτό σχήμα του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Λέσβιο στην καταγωγή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ παρουσίασαν σπάνια βυζαντινά μέλη σπουδαίων Μικρασιατών μελοποιών και Πρωτοψαλτών της Εκκλησίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Ιωνίας γης, πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού, όπως την μετέφεραν και την παρέδωσαν από γενιά σε γενιά  οι ξεριζωμένοι πρόγονοι μας, οι άνθρωποι της αγάπης και της ελπίδας.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι κ. Ιωάννης Δάφνος και κ. Αλέξανδρος Ντζούνας, χαιρετισμό απηύθυναν οι Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος κ. Ζαχαρούλα Ιωακείμ, ενώ ο π. Παναγιώτης Καταξινός, Αρχιερατικός Επίτροπος Μηθύμνης,  ανέγνωσε σχετική εισήγηση του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης Αρχιμ.  π. Νικόδημου Κουτσαμπάση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Μηθύμνης για την πατρική του αγάπη, την αρχοντική του φιλοξενία και την εμπνευσμένη του πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης τονίζοντας με έμφαση:

«Δεν ήλθαμε σήμερα εδώ απλώς για να τραγουδήσουμε ή να εκτελέσουμε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά ήλθαμε για να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακρίτες της Λέσβου και στον σπουδαίο Ποιμενάρχη σας κ. Χρυσόστομο, στον οποίο εύχομαι να έχει μια μαθουσάλεια αρχιερατεία»

Την εκδήλωση σφράγισε με τον πατρικό και ενθουσιώδες του λόγο ο πολιός γέροντας, Ποιμενάρχης της νήσου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με συγκίνηση, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της Μητροπόλεως στην απορρόφηση και ενσωμάτωση των προσφύγων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση υπογραμμίζουν τας χαρακτηριστικά :

«Η Μικρά Ασία ζει και είναι εδώ. Με την μουσική, με την παράδοση, με τους Αγίους της, με την ιστορία της. Τα παιδιά μας απόψε ζωντάνεψαν τον μικρασιατικό πολιτισμό, τα παιδία μας απόψε, τα παιδιά της Φθιώτιδας, τα παιδιά του Αγίου Φθιώτιδος και αγαπητού αδελφού μου κ. Συμεών, μας γέμισαν ελπίδες για το μέλλον. Πήραμε δύναμη και κουράγιο από το σφρίγος τους και προχωράμε μαζί τους και κοντά τους. Συγχαίρω ένα δικό μας παιδί, τον αγαπητό μας Ανδρέα Ιωακείμ, αλλά και όλη την εκλεκτή αυτή μουσική συνοδεία»

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Ταξιάρχης Βέρρος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφέρθηκε στους δεσμούς της Λαμίας με την Λέσβο και επέδωσε αναμνηστικά δώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024