O Γιάννης Σταθάς για τους 10 απαγχονισθέντες στη Λιβαδειά από γερμανικές δυνάμεις

Για τους νέους 10 άνδρες Λιβαδείτες

14 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας για την 79η Επέτειο Μνήμης του απαγχονισμού των 10 νέων ανδρών στη Λιβαδειά στις 11 Σεπτεμβρίου 1943 από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής:

      Το πρωί της 12ης Σεπτέμβρη 1943 ο κατοχικός δήμαρχος Λεβαδέων Λάμπρος Μπαρμπάτσης έλαβε διαταγή από τον Γερμανό διοικητή να ξεκρεμάσει ο ίδιος από τις αγχόνες που στήθηκαν στα μπαλκόνια των κτιρίων της κεντρικής πλατείας της Λιβαδειάς τα σώματα των 10 νέων ανδρών που απαγχονίστηκαν στις 11 Σεπτέμβρη, να παραδώσει τα σκοινιά και να λάβει κάθε μέτρο ώστε η ταφή τους να γίνει ‘’άνευ πομπής’’ και χωρίς τη παρουσία των συγγενών τους.

         Οι δέκα νέοι άντρες είχαν συλληφθεί μαζί με 1500 ακόμη συμπολίτες τους δύο μέρες πριν στο μεγάλο μπλόκο που έκαναν οι γερμανικές αρχές κατοχής στη Λιβαδειά προκειμένου να αποτρέψουν τον αφοπλισμό των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων που αποχώρησαν ηττημένες μετά την συνθηκολόγηση και την έξοδο της Ιταλίας από τον πόλεμο.

      Ο Λουκάς Γαμβρίλης, που καταγόταν από το Δίστομο, ο Λουκάς Δασόπουλος, ο Παναγιώτης Τσάβας, ο Χρήστος Κουντουριώτης, ο Χαράλαμπος Γεωργουλής, ο Παναγιώτης Γαζής, ο Ανέστης Ιντζίδης, ο Γιώργος Μπάτσαρης, ο Κωνσταντίνος Σύρος και ο Νικόλαος Κομπότης που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην αγχόνη θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας. Σύμβολα του αγώνα ενάντια στο φασισμό, ενάντια στο ναζισμό και στις επικίνδυνες αναβιώσεις τους τον 21ο αιώνα.  

          Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 10 εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Ιωάννη Ταγκαλέγκα:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024