Το σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων ναυτικών από το Ιράν

Σήμερα Δευτέρα θα αναχωρήσουν από το Ιρανικό αγκυροβόλιο του Bandar Abbas οι δέκα πρώτοι ναυτικοί

12 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σήμερα Δευτέρα θα αναχωρήσουν από το Ιρανικό αγκυροβόλιο του Bandar Abbas οι δέκα πρώτοι ναυτικοί που είναι εγκλωβισμένοι σε δυο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια που κρατούνται από τις 27 Μαΐου από τις Ιρανικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας αύριο αναχωρούν δέκα ναυτικοί από το δεξαμενόπλοιο «Delta Poseidon» της Delta Tankers, εκ των οποίων οι εννέα είναι Φιλιππινέζοι και ένα Έλληνας οι οποίοι θα αντικατασταθούν από άλλους ναυτικούς (δέκα Φιλιππινέζους).

Η συμφωνία με τις Ιρανικές αρχές προβλέπει όπως ενημερώνεται ο ot.gr ότι οι εγκλωβισμένοι ναυτικοί θα αντικατασταθούν από άλλους ενώ δεν απελευθερώνονται τα δύο πλοία.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας όπου φαίνεται να συμφωνήθηκε με την Ιρανική πλευρά η αντικατάσταση των ναυτικών όχι όμως και η απελευθέρωση των πλοίων.

Τις επόμενες ημέρες όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα υπάρξουν αναχωρήσεις και άλλων εγκλωβισμένων ναυτικών εφόσον όμως έχουν βρεθεί οι αντικαταστάτες  τους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντικατάσταση των ναυτικών αντιμετωπίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του Prudent Warior της Polembros Shipping, στο οποίο βρίσκονται 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι Έλληνες είναι οκτώ, ένας είναι  Κύπριος και οι υπόλοιποι Φιλιππινέζοι. Όπως αναφέρθηκε είναι ποιο δύσκολο να βρεθούν οκτώ Έλληνες αξιωματικοί εμπορικού ναυτικού να δεχθούν να πάνε στον Περσικό. Ωστόσο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα δυο πλοία κρατήθηκαν από τις ιρανικές αρχές  σε αντίποινα για την κράτηση του δεξαμενόπλοιου Lana από τις ελληνικές μετά από δικαστικές προσφυγές των ΗΠΑ. Τελικά τα ελληνικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι το δεξαμενόπλοιο είναι ελεύθερο να συνεχίσει το ταξίδι του. Το Lana είναι έτοιμο και αξιόπλοο για να αποπλεύσει από το αγκυροβόλιο του Πειραιά όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει άδεια απόπλου.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024