Βουλή: Πρώτη συνεδρίαση σήμερα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Με έντονη την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου η  Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις για πρώτη φορά.

7 Σεπτεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι αναμένει διεξαγωγή διαλόγου ουσίας και σοβαρότητας ώστε να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και να μην συμβούν ξανά τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα, ενώ απο την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έθεσε σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό του εκτιμώντας ότι, υπό την πίεση της υπόθεσης  αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο πρωθυπουργός εξετάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να προσφύγει σε εκλογές πριν καταθέσει τον επόμενο προϋπολογισμό.

Την ανάγκη να γίνει πλήρης έρευνα για το ζήτημα των παρακολουθήσεων που ήταν ολίσθημα, επεσήμανε χθες στην ΕΡΤ η Ντόρα Μπακογιάννη, αναδεικνύοντας τον στόχο της Επιτροπής της Βουλής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ το διπλό στόχο της επιτροπής: «η εξεταστική αποκτά δική της οντότητα, υπόσταση από τη στιγμή που εκλέγει προεδρείο και θα αποφασίσουν τα πάντα που αφορούν την λειτουργία της, το εύρος της, τους μάρτυρες που θα καλέσουν, τον προορισμό της. H Εξεταστική είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός».

Με αφορμή δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ η Κουμουνδούρου θέτει νέα ερωτήματα εάν η ΕΥΠ ή ιδιώτης παρακολουθούσε μη αρεστούς υπαλλήλους της ΕΥΠ με το Predator.Επίσεις απο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητείται ο αποχαρακτηρισμός όλων των εγγράφων της υπόθεσης.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής προτάσσει τη θεσμική δημόσια ενημέρωση και εστιάζει στην πολιτική ευθύνη της υπόθεσης.

Το ΚΚΕ, πλην των θεμάτων άμυνας  θα ζητήσει την πλήρη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων.

Τα μέλη της Επιτροπής απαρτίζουν 29 βουλευτές. Δεκαπέντε από τη Ν.Δ., οχτώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΠΑΣΟΚ, ένας από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 και ένας ανεξάρτητος.

Η πρώτη συνεδρίαση θα περιλαμβάνει την εκλογή του προεδρείου της επιτροπής και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.

Η συνεδρίαση αναμένεται να  ξεκινήσει στις 11 το πρωί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συνεδριάζει τρείς φορές την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ : ERTNEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024