Ανοιχτή σε απολύσεις η κλειστή ΛΑΡΚΟ

Ενώ παρατείνεται το θρίλερ με τις προσφορές στους δύο διαγωνισμούς, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν για εκβιαστικές απολύσεις εργολαβική εταιρεία που εδώ και 15 χρόνια νοικιάζει εργαζομένους στη μεταλλουργία.

14 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ενώ ο «λευκός καπνός» από τους διαγωνισμούς πώλησης της ΛΑΡΚΟ δεν έχει φανεί και πιθανότατα θα αργήσει ακόμη μερικές εβδομάδες να φανεί, οι εργαζόμενοι της μεταλλουργίας καταγγέλλουν ότι ήδη βγαίνει… μαύρος καπνός απολύσεων, έστω κι αν αφορά εργαζομένους εργολαβικών εταιρειών που δουλεύουν μέχρι και 15 χρόνια αποκλειστικά για την εταιρεία.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία των εργαζομένων, η εργολοβική εταιρεία Τechnostyle (την αποκαλούν μάλιστα «δουλεμπορική») που απασχολεί περίπου 70 εργαζομένους, άνοιξε τον χορό των απολύσεων, εκβιάζοντας να της καλυφθεί ακόμη και το κόστος των αποζημιώσεων από την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, από την οποία, κατά πληροφορίες, απαιτεί 350.000 ευρώ για να διατηρήσει το προσωπικό.

Ηδη δύο εργαζόμενοι που έληξαν οι συμβάσεις τους έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ και τους υπόλοιπους τους περιμένει η ίδια τύχη τους επόμενους δύο μήνες. Και αυτό παρά τη δέσμευση της Ειδικής Διαχείρισης να περιλάβει και τους εργολαβικούς εργαζομένους στην υπεσχημένη επαναλειτουργία και συντήρηση της ΛΑΡΚΟ. Για την οποία όμως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, με αποτέλεσμα και 1.100 μόνιμοι εργαζόμενοι να πληρώνονται απλώς για να χτυπάνε κάθε πρωί κάρτα, βλέποντας τη μεταλλουργία να σαπίζει.

Εργολαβική Τechnostyle

Οπως καταγγέλλουν στη γλαφυρή ανακοίνωσή τους τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, η Τechnostyle από το 2005 «νοικιάζει» εργαζομένους στην εταιρεία και έχει εισπράξει από αυτή δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. «Δηλαδή, κανονικός νταβατζής. Με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων σε σχεδόν μηνιαία βάση καθυστερεί τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Δηλαδή, κακοπληρωτής νταβατζής.

Με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων κατά καιρούς εκβιάζει και αξιοποιεί την ανάγκη των εργαζομένων για το μεροκάματο για να υφαρπάζει έργα και χρήμα. Δηλαδή, αναβαθμισμένος νταβατζής. Αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ μέχρι το 2020 ήταν ΕΠΕ, το 2020 έγινε Α.Ε. Εχει όμως την ίδια έδρα (στον Ασπρόπυργο). Τους ίδιους εκπροσώπους (Φίλη-Καμπούρη). Τους ίδιους εργαζομένους. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο ΑΦΜ για να ρίξει «κανόνι» στα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, νομιμοποιημένος, αναβαθμισμένος, νταβατζής». Σύμφωνα με τα σωματεία, η εργολαβική εταιρεία, κάθε χρόνο πριν κλείσουν έτος οι εργαζόμενοι, τους απολύει και τους επαναπροσλαμβάνει, χωρίς καμία διακοπή στην εργασία και φυσικά χωρίς κόστος αποζημιώσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας την επόμενη Παρασκευή, 21/10, στην Αθήνα και εκεί μεταξύ άλλων θα ζητήσουν ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών να φύγει το δουλεμπορικό γραφείο της Τechnostyle και οι εργαζόμενοι να ενσωματωθούν στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και οι δικές τους μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου και να επιστραφούν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Εάν δεν ανακληθούν οι απολύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν προειδοποιητικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Προσφορές

Πάντως, το μυστήριο για την έκβαση των διαγωνισμών και το άνοιγμα των προσφορών, σχεδόν δύο μήνες από την κατάθεσή τους, παραμένει πυκνό. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τα μεταλλεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο Λουτσίου κατέθεσε προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, ενώ στον διαγωνισμό της Εδικής Διαχείρισης για τα μεταλλευτικά αποθέματα σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης κ.λπ. εμφανίστηκε με προσφορά εκτός από την κοινοπραξία της ΓΕΚ και η ιρλανδική CMI.

Κατά τις πληροφορίες, η καθυστέρηση αφορά μόνο τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τη μία προσφορά, όπου η πλευρά της κοινοπραξίας έχει ζητήσει παρατάσεις για να αποφύγει κενά σε απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αλλά καθώς οι δύο διαγωνισμοί περιλαμβάνουν τη ρήτρα shoot out, δηλαδή το δικαίωμα του προτιμητέου επενδυτή κάθε διαγωνισμού να πλειοδοτήσει και στον άλλο, οι προσφορές στους δύο διαγωνισμούς πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα. Προφανώς, στη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ μεταξύ της γνωστής ΓΕΚ και της άγνωστης CMI ισχύει το ρητό «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

ΠΗΓΗ : EFSYN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024