Ημερίδα για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας στη Λαμία

Από την ΚΕΔΕ

14 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ένα ακόμα «έντονο» κοινωνικό ζήτημα που αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στο χώρο της εργασίας απασχόλησε την ημερίδα που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Στην ημερίδα επιχειρήθηκε να «φωτιστεί» κάθε πτυχή του διαρκώς αυξανόμενου φαινομένου της ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής και κυρίως σωματικής συμπεριφοράς στους χώρους της εργασίας, αποτελώντας ουσιαστικά τον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης σε περιβάλλον εργασίας. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μετά από τέτοια περιστατικά είναι «μονόδρομος» όπως τονίστηκε στην ημερίδα για την προστασία του εργαζόμενου, μέσα από όλα τα διαθέσιμα νομικά αλλά και «ηθικά» εργαλεία.

Χαιρετισμό απηύθυναν  ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Σανίδας, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΠΕΔ Αττικής Μαρία Ανδρούτσου, η Δήμαρχος Χαλκίδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΠΕΔ Στερεάς Ελένη Βάκα, διαδικτυακά απηύθυναν χαιρετισμό η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στην εκδήλωση  παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αποστολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Λαμιεών Παναγιώτης Φώσκολος, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Παρασκευή Αργύρη, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Μόρφω Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Δημήτρης Δρακάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, τα μέλη των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας, καθώς και στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Την ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Γιώργος Κυροδήμος.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε: Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε τη σημερινή ημερίδα, παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Και το τονίζω, γιατί εν μέσω των δυσκολιών, αναδείχθηκαν σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία μας, πολλά από τα οποία επιβαρύνουν και τα δύο φύλα. Είναι αλήθεια πως η κρίση, σε όποια μορφή εμφανίζεται, είτε οικονομική, είτε υγειονομική, είτε κοινωνική, αναπαράγει τις ανισότητες και κυρίως τις έμφυλες.

Εκεί, όμως, που χρειάζεται να δώσουμε προσοχή, είναι και η ενεργοποίηση των αντανακλαστικών όλων όσων λειτουργούν υπέρ της εξάλειψης τέτοιου είδους κακοηθειών. Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας, οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου, αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση.

Αυτή η συμπεριφορά, που οδηγεί στη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού και προσβλητικού περιβάλλοντος, πολύ συχνά εκδηλώνεται σε εργασιακούς χώρους και έχει έντονες και αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τα άτομα που αποτελούν τους άμεσους αποδέκτες της, αλλά και για άτομα που εμμέσως εμπλέκονται σε σχετικά περιστατικά. Αναμφίβολα, η αποτροπή τέτοιων καταστάσεων δεν κατοχυρώνεται μόνο μέσα από τους νόμους. Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, ώστε όλες και όλοι να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους  και παράλληλα να αισθάνονται ότι η πολιτεία τους παρέχει τους μηχανισμούς στήριξης και ασφάλειας. Χρειάζεται, επίσης, εκπαίδευση όλων μας ώστε τέτοιου είδους συμπεριφορές να μην γίνονται ανεκτές. Να δημιουργούμε συνεχώς ένα πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, άνδρα ή γυναίκα, καλύπτοντας όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας και διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν μία βίαιη συμπεριφορά, δεν θα έρχονται αντιμέτωποι με δυσμενείς επιπτώσεις.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων – θυμάτων βίας ή/και παρενόχλησης, εξετάζοντας με διακριτικότητα και σοβαρότητα κάθε καταγγελία. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολλά που χρειάζεται να γίνουν. Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η υπεύθυνη αντιμετώπιση όλων, είναι και η πιο δυνατή απάντηση σε κάθε είδους κοινωνικό «αγκάθι» και αποτελεί την μόνη οδό της ευημερίας και της Δημοκρατίας.

Εύχομαι σύντομα να έρθει ο καιρός που θα σταματήσουμε να μιλάμε για τέτοιου είδους θέματα, περί βίας και παρενόχλησης. Και εύχομαι, μέσα από τις εισηγήσεις της σημερινής ημερίδας αλλά και τον διάλογο, να προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα, συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024