Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη σήμερα από την Παρέμβαση Πολιτών

Στις 12.00

18 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η 18η Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, είναι το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Στη συνείδηση των δημοτών μας, αλλά και στην επίσημη ιστορία του τόπου έχει καταγραφεί ως η μέρα της εκδίωξης από την πόλη μας και των τελευταίων γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τις δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και της λαϊκής αντίστασης.

Δύο μέρες μετά, στις 20/10/44, χιλιάδες λαού από τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή επεφύλαξαν θριαμβευτική
υποδοχή στους μαχητές και στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος εκφώνησε από την πλατεία Ελευθερίας τον περίφημο λόγο του. Η περιοχή μας αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του ΕΛΑΣ που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Στη Λαμία ανήκει επίσης η τιμή να είναι η γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών που αγωνίστηκαν, έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα από το ναζιστικό στρατό κατοχής. Η 18η Οκτώβρη, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς
που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης βρίσκει τον ελληνικό λαό να στενάζει κάτω από μια νέα ιδιότυπη κατοχή. Μετά από 12 χρόνια μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» κυβερνήσεων καταστροφής έχει βαθύνει η εξάρτηση και υποδούλωση της χώρας στις ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ). Η συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από την καταστροφικότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στους λαούς των κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία,
διευρύνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό. Η πρωτοφανής δε δουλοπρέπεια κι ο ραγιαδισμός και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης εγκυμονεί ορατούς πλέον κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σ’ αυτή τη συγκυρία ο αγώνας για την απελευθέρωση από τη νέα ιδιότυπη κατοχή αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης πρωτοβουλιών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον αγώνα για τη δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού μετώπου ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα, συνεχίζει να συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, ξαναγραψίματος της ιστορίας με όρους αντιδραστικούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη, είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας το δρόμο που αυτοί άνοιξαν, το δρόμο της μέγιστης λαϊκής ενότητας και του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε λογής κατακτητές.

Σήμερα, Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 12.00, η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία θα καταθέσει ένα δάφνινο στεφάνι στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Λαού, σα μια ελάχιστη ένδειξη τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024