Νέα εποχή Internet για το σπίτι και την επιχείρηση

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη γρήγορα και αξιόπιστα δίκτυα για να βαδίσουν με σιγουριά στη νέα ψηφιακή εποχή.

7 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Σε αυτή την ανάγκη απαντά ο Όμιλος ΟΤΕ, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση ταχυτήτων 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Με αυτή την κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, ήδη περισσότερα από 730.000 σπίτια κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.800.000 πολίτες, μπορούν να έχουν Internet που «τρέχει» με 1Gbps.

H εμπορική διάθεση αυτών των ταχυτήτων αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στην προσπάθεια αναβάθμισης της χώρας, έπειτα από την ανακοίνωση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας που θα καλύψει τα 2/3 των γραμμών της επικράτειας με οπτική ίνα (FTTH). Στόχος είναι, έως το τέλος της χρονιάς, οι οπτικές ίνες να έχουν φτάσει σε 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις και σε 3 εκατομμύρια έως το 2027.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της θέσης της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δείκτες, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και στη βελτίωση της καθημερινότητας των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit!

Τι σημαίνει όμως πρακτικά το FTTH για το σπίτι και την επιχείρηση;

  • Για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, η σύνδεση με υποδομή FTTH, δηλαδή με 100% οπτική ίνα μέχρι την πρίζα, σημαίνει 100% εγγυημένη απόδοση υπερ-υψηλής ταχύτητας internet.
  • Αξιοπιστία & σταθερότητα. Οι οπτικές ίνες παρέχουν σταθερή απόδοση και ταχύτητα Internet χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες, όπως η υγρασία, το κρύο και τα μαγνητικά πεδία.
  • Πιο γρήγορο uploading & downloading. Αρχεία μεγάλου όγκου, παρουσιάσεις, video κ.α κατεβαίνουν μέχρι και 8 φορές πιο γρήγορα, ενώ το uploading γίνεται πραγματικά σε δευτερόλεπτα.
  • Οι συσκευές όλων των χρηστών και οι εταιρικές εφαρμογές μπορούν να είναι ταυτόχρονα online, χωρίς καμία διακοπή, όσο απαιτητικές εργασίες κι αν εκτελούν.
  • Videoconference χωρίς καθυστερήσεις ή «παγωμένη» οθόνη.
  • Φιλικά στο περιβάλλον. Τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα δίκτυα χαλκού.

Περισσότερες πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα για το σπίτι θα βρεις εδώ και για την επιχείρηση εδώ: https://www.cosmote.gr/cs/business/gr/fiber_to_the_home_business.html

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2023