7 Φεβρουαρίου 2023

Σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση

Η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και των ειδικοτήτων του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας, καθώς και η επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας, το απόγευμα της Παρασκευής, στο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στη Χαλκίδα.

Να γίνει ο αγώνας για την ενίσχυση του νοσοκομείου Χαλκίδας υπόθεση όλων των εργαζομένων και του λαού της Εύβοιας, κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας, στη σύσκεψη με θέμα: “Νοσοκομείο Χαλκίδας, δύο χρόνια λειτουργίας. Η χρόνια και εγκληματική υποβάθμιση του πρέπει να πάρει απάντηση από το λαό της Εύβοιας”, που διοργάνωσαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων, υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής.

Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη ο επόμενος μεγάλος σταθμός και του αγώνα για το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Στις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αλλά και τον κίνδυνο για περαιτέρω υποβάθμιση με τραγικές συνέπειες για το λαό της περιοχής.

Προσδιόρισε αρχικά ότι δύο χρόνια μετά τη μεταστέγαση του στο νέο κτίριο, το οποίο είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο σε έκταση και περισσότερες ανεπτυγμένες κλινικές και τμήματα από το παλιό, το Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν έχει ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σημείωσε ότι οι οποίες προσλήψεις έγινα την περίοδο της πανδημίας αφορούσαν συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης και οι οποίοι αρκούν μόνο και μόνο να καλύψουν τα κενά των οργανικών θέσεων του Οργανογράμματος του παλιού κτιρίου και όχι τις σημερινές ανάγκες. Τόνισε μάλιστα ότι ο πολυαναμενόμενος νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών που εγκρίθηκε το προηγούμενες ημέρες, περιλαμβάνει μονάχα 8 νέες θέσεις γιατρών, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν περίπου 270 συμβασιούχοι και επικουρικοι πού βρίσκονται με το ένα πόδι στην απόλυση ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόσθεσε επίσης ότι την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις βρίσκονται στο “κόκκινο” η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας.

Παράλληλα η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, επισήμανε ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν κλινικές και τμήματα είτε σε υπολειτουργία, είτε σε συγχώνευση, ενώ επιδεινώνονται ακόμη παραπέρα οι άθλιες εργασιακές σχέσεις και η εξουθένωση του προσωπικού, αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ενίσχυση του νοσοκομείου Χαλκίδας των Κέντρων Υγείας της Εύβοιας αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικότερα θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων και απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης.

Τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και την “κατάθεση ψυχής” κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Τζουβαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα ΚΥ της Εύβοιας αλλά και στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων στην Αυλίδα. Προσδιόρισε ότι σκοπός της σύσκεψης δεν είναι μία γενική συζήτηση επί των προβλημάτων, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη του νοσοκομείου και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, ενώ σημείωσε ότι οι αλλαγές που προωθούνται “δεν είναι για το λαό που βασανίζεται, αλλά για το πώς θα κερδίσουν όλο και περισσότερα ιδιώτες”.

Στις διεκδικήσεις των υγειονομικών αναφέρθηκε ο Γιάννης Αγγελάτος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη είσοδο εργολάβων στις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αναφέρθηκε ο Νικηφόρος Στάικος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας, τονίζοντας ότι το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει σε 9 κατά μέσο όρο χειρουργεία την ημέρα, 200 περίπου περιστατικά εισερχόμενα στα ΤΕΠ και συνολικότερα να προσφέρει υπηρεσίες υγείας στις πάνω από 200.000 πληθυσμό της Εύβοιας αλλά και των γειτονικών νομών. Σημείωσε ότι πανάκριβος ιατρικός εξοπλισμός παραμένει αναξιοποίητος λόγω της έλλειψης προσωπικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαγνητικό τομογράφο πού λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα, επισήμανε την έλλειψη πρόληψης και την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καυτηρίασε τις “υποσχέσεις” και τα “χειροκροτήματα” από τις κυβερνήσεις και προσδιόρισε ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί στον 21ο αιώνα.

Στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αναφέρθηκε και Ελένη Γυφτονικολού, διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, τονίζοντας ότι “οι υγειονομικοί έχουν χορτάσει από λόγια από τις κυβερνήσεις που έρχονται και φεύγουν”. Κάλεσε τους τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν αν θέλουν πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας και τόνισε ότι τα προβλήματα θα λυθούν μόνο μέσα από την διεκδίκηση.

Την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των Σωματείων της περιοχής στον αγώνα των υγειονομικών μετέφερε στην σύσκεψη ο Αντώνης Κούκουρας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας. Τόνισε ότι μέσα από την σύσκεψη θα πρέπει να βγουν συμπεράσματα για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και παράλληλα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη πιο μαζική και δυναμική διεκδίκηση. “Υπάρχουν υπεύθυνοι. Όταν η υγεία είναι εμπόρευμα, οταν οι ανάγκες μας μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για αυτό”, ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια και να μην βλέπουν τις αιτίες.

Επισήμανε ότι τον 21ο αιώνα και με τις δυνατότητες που έχουν η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι “σύγχρονο και ρεαλιστικό” να μην έχουν γιατρούς τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, υγειονομικοί να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και προσδιόρισε ότι ο μόνος δρόμος που έχουν ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι ο αγώνας. Τόνισε την θετική πείρα που βγαίνει από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν σε μία σειρά χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα και σημείωσε από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Χαλκίδας. Επισήμανε μάλιστα ότι η συμπαράσταση και αλληλεγγύη δεν είναι υποκριτική όπως τα χειροκροτήματα που έγιναν καταστολή, κατήγγειλε την δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου και απηύθυνε κάλεσμα μαζικής αγωνιστικής απάντησης στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Την στήριξη των εργαζομένων του νοσοκομείου Κύμης, μετέφερε το μέλος της διοίκησης του Σωματείου, Θεοτόκης Κοντός, τονίζοντας ότι ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αφορά ολόκληρο το λαό και σημειώνοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση και οργανωμένος αγώνας.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης τα μέλη της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, Τάσος Αντωνόπουλος και Παναγιώτης Παντέλης οι οποίοι επισήμαναν ότι θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αντίσταση απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και προσδιόρισαν ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις αναπτύσσονται σε μία σειρά πόλεις της χώρας.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ευβοίας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ στέκεται όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου Χαλκίδας, ανεξάρτητα με το ποιος ήταν κυβέρνηση.

«Το ΚΚΕ ήταν και είναι μαζί με τους εργαζόμενους το νοσοκομείο Χαλκίδας της Στερεάς όλης της Ελλάδας ανεξάρτητα αν κυβερνούσε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ή σημερινή κυβέρνηση και πάλι της ΝΔ. Σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή τους πολιτική και για αυτό είμαστε περήφανοι που όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε αυτούς τους εργαζόμενους. Μεγάλωσαν γιατί έτσι είναι η ζωή, αλλά είμαστε μαζί. Και στο παλιό νοσοκομείο και αυτά τα χρόνια στο νέο. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από λόγια», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Τόνισε ότι τα στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικοί που μίλησαν στη σύσκεψη «είναι καταπέλτης. Δείχνουν την τραγωδία δείχνουν τον αντιλαϊκό ταξικό χαρακτήρα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως εμπόρευμα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί. Μιας πολιτικής που λειτουργεί στο 100% σε βάρος του λαού. Με αυτή την πολιτική θα συγκρουστούμε».

Επισήμανε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο, αν και αποτελεί νοσοκομείο στρατηγικής σημασίας για την κεντρική Ελλάδα, βρίσκεται σε διάλυση, ενώ στάθηκε και στα 3.000 περίπου ραντεβού που εκκρεμούν στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και τα οποία συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι μπροστά στην κατάσταση αυτή που επικρατεί στην δημόσια υγεία θα πρέπει ο καθένας η καθεμία να αναρωτηθεί το τι φταίει. ,Φταίει μία στραβοτιμονιά; Ένα λάθος; Μια παράλειψη; Όχι! Φταίει ότι όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζουν την στρατηγική του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει την υγεία ως πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Που ενισχύει την εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα δίνει κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας έχουν διπλασιαστεί και τόνισε: «Αναγκάζουν λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των χαμηλών μισθών και συντάξεων, τα προβλήματα της αβάσταχτης φορομπηξίας, της ακρίβειας να αναζητήσουν τρόπους, να χρεωθούν για να δώσουν λύση στο ένα ή στο άλλο πρόβλημα. Με αυτό θα συγκρουστούμε, με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι το και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου και θα δώσει η μάχη με όλους τους τρόπους για να αναπτυχθεί στη Χαλκίδα και συνολικά στην Εύβοια ,για ένα καλά οργανωμένο λαϊκό κίνημα που θα απαιτήσει άμεση κάλυψη των κενών και των ελλείψεων, που θα παλέψει για αποκλειστικά -αυτό είναι το “κλειδί”- δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας» και συνολικότερα για τα αιτήματα των υγειονομικών.

Κλείνοντας ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλες και όλους, καλώντας ωστόσο τους εργαζόμενους που παλεύουν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα «να μην παρασύρονται από πολιτικούς απατεώνες, που λένε ότι θα γίνουν κυβέρνηση και θα σώσουν το λαό. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για τις σημερινές του ανάγκες».

Ο Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου, o oποίος επίσης παρευρέθηκε στη σύσκεψη δήλωσε «Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας, αλλά και στην αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά, εμείς δηλώνουμε παρόντες και είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τον αγώνα για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές.»

Η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και των ειδικοτήτων του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας, καθώς και η επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύσκεψη των φορέων που συγκάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας, το απόγευμα της Παρασκευής, στο θέατρο «Ορέστης Μακρής» στη Χαλκίδα.

Να γίνει ο αγώνας για την ενίσχυση του νοσοκομείου Χαλκίδας υπόθεση όλων των εργαζομένων και του λαού της Εύβοιας, κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας, στη σύσκεψη με θέμα: “Νοσοκομείο Χαλκίδας, δύο χρόνια λειτουργίας. Η χρόνια και εγκληματική υποβάθμιση του πρέπει να πάρει απάντηση από το λαό της Εύβοιας”, που διοργάνωσαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων, υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής.

Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη ο επόμενος μεγάλος σταθμός και του αγώνα για το Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Στις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αλλά και τον κίνδυνο για περαιτέρω υποβάθμιση με τραγικές συνέπειες για το λαό της περιοχής.

Προσδιόρισε αρχικά ότι δύο χρόνια μετά τη μεταστέγαση του στο νέο κτίριο, το οποίο είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο σε έκταση και περισσότερες ανεπτυγμένες κλινικές και τμήματα από το παλιό, το Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν έχει ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σημείωσε ότι οι οποίες προσλήψεις έγινα την περίοδο της πανδημίας αφορούσαν συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης και οι οποίοι αρκούν μόνο και μόνο να καλύψουν τα κενά των οργανικών θέσεων του Οργανογράμματος του παλιού κτιρίου και όχι τις σημερινές ανάγκες. Τόνισε μάλιστα ότι ο πολυαναμενόμενος νέος Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών που εγκρίθηκε το προηγούμενες ημέρες, περιλαμβάνει μονάχα 8 νέες θέσεις γιατρών, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν περίπου 270 συμβασιούχοι και επικουρικοι πού βρίσκονται με το ένα πόδι στην απόλυση ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόσθεσε επίσης ότι την ίδια στιγμή που οι ελλείψεις βρίσκονται στο “κόκκινο” η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας.

Παράλληλα η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, επισήμανε ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγούν κλινικές και τμήματα είτε σε υπολειτουργία, είτε σε συγχώνευση, ενώ επιδεινώνονται ακόμη παραπέρα οι άθλιες εργασιακές σχέσεις και η εξουθένωση του προσωπικού, αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η ενίσχυση του νοσοκομείου Χαλκίδας των Κέντρων Υγείας της Εύβοιας αλλά και του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικότερα θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων και απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης.

Τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και την “κατάθεση ψυχής” κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Τζουβαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα ΚΥ της Εύβοιας αλλά και στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων στην Αυλίδα. Προσδιόρισε ότι σκοπός της σύσκεψης δεν είναι μία γενική συζήτηση επί των προβλημάτων, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη του νοσοκομείου και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, ενώ σημείωσε ότι οι αλλαγές που προωθούνται “δεν είναι για το λαό που βασανίζεται, αλλά για το πώς θα κερδίσουν όλο και περισσότερα ιδιώτες”.

Στις διεκδικήσεις των υγειονομικών αναφέρθηκε ο Γιάννης Αγγελάτος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη είσοδο εργολάβων στις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αναφέρθηκε ο Νικηφόρος Στάικος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας, τονίζοντας ότι το λιγοστό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει σε 9 κατά μέσο όρο χειρουργεία την ημέρα, 200 περίπου περιστατικά εισερχόμενα στα ΤΕΠ και συνολικότερα να προσφέρει υπηρεσίες υγείας στις πάνω από 200.000 πληθυσμό της Εύβοιας αλλά και των γειτονικών νομών. Σημείωσε ότι πανάκριβος ιατρικός εξοπλισμός παραμένει αναξιοποίητος λόγω της έλλειψης προσωπικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαγνητικό τομογράφο πού λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα, επισήμανε την έλλειψη πρόληψης και την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καυτηρίασε τις “υποσχέσεις” και τα “χειροκροτήματα” από τις κυβερνήσεις και προσδιόρισε ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί στον 21ο αιώνα.

Στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αναφέρθηκε και Ελένη Γυφτονικολού, διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, τονίζοντας ότι “οι υγειονομικοί έχουν χορτάσει από λόγια από τις κυβερνήσεις που έρχονται και φεύγουν”. Κάλεσε τους τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν αν θέλουν πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας και τόνισε ότι τα προβλήματα θα λυθούν μόνο μέσα από την διεκδίκηση.

Την στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και των Σωματείων της περιοχής στον αγώνα των υγειονομικών μετέφερε στην σύσκεψη ο Αντώνης Κούκουρας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας. Τόνισε ότι μέσα από την σύσκεψη θα πρέπει να βγουν συμπεράσματα για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και παράλληλα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη πιο μαζική και δυναμική διεκδίκηση. “Υπάρχουν υπεύθυνοι. Όταν η υγεία είναι εμπόρευμα, οταν οι ανάγκες μας μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για αυτό”, ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια και να μην βλέπουν τις αιτίες.

Επισήμανε ότι τον 21ο αιώνα και με τις δυνατότητες που έχουν η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι “σύγχρονο και ρεαλιστικό” να μην έχουν γιατρούς τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, υγειονομικοί να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και προσδιόρισε ότι ο μόνος δρόμος που έχουν ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός είναι ο αγώνας. Τόνισε την θετική πείρα που βγαίνει από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν σε μία σειρά χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα και σημείωσε από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Χαλκίδας. Επισήμανε μάλιστα ότι η συμπαράσταση και αλληλεγγύη δεν είναι υποκριτική όπως τα χειροκροτήματα που έγιναν καταστολή, κατήγγειλε την δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου και απηύθυνε κάλεσμα μαζικής αγωνιστικής απάντησης στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Την στήριξη των εργαζομένων του νοσοκομείου Κύμης, μετέφερε το μέλος της διοίκησης του Σωματείου, Θεοτόκης Κοντός, τονίζοντας ότι ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αφορά ολόκληρο το λαό και σημειώνοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση και οργανωμένος αγώνας.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης τα μέλη της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, Τάσος Αντωνόπουλος και Παναγιώτης Παντέλης οι οποίοι επισήμαναν ότι θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αντίσταση απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και προσδιόρισαν ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις αναπτύσσονται σε μία σειρά πόλεις της χώρας.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ευβοίας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ στέκεται όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου Χαλκίδας, ανεξάρτητα με το ποιος ήταν κυβέρνηση.

«Το ΚΚΕ ήταν και είναι μαζί με τους εργαζόμενους το νοσοκομείο Χαλκίδας της Στερεάς όλης της Ελλάδας ανεξάρτητα αν κυβερνούσε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ή σημερινή κυβέρνηση και πάλι της ΝΔ. Σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή τους πολιτική και για αυτό είμαστε περήφανοι που όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε αυτούς τους εργαζόμενους. Μεγάλωσαν γιατί έτσι είναι η ζωή, αλλά είμαστε μαζί. Και στο παλιό νοσοκομείο και αυτά τα χρόνια στο νέο. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από λόγια», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Τόνισε ότι τα στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικοί που μίλησαν στη σύσκεψη «είναι καταπέλτης. Δείχνουν την τραγωδία δείχνουν τον αντιλαϊκό ταξικό χαρακτήρα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως εμπόρευμα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί. Μιας πολιτικής που λειτουργεί στο 100% σε βάρος του λαού. Με αυτή την πολιτική θα συγκρουστούμε».

Επισήμανε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο, αν και αποτελεί νοσοκομείο στρατηγικής σημασίας για την κεντρική Ελλάδα, βρίσκεται σε διάλυση, ενώ στάθηκε και στα 3.000 περίπου ραντεβού που εκκρεμούν στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και τα οποία συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι μπροστά στην κατάσταση αυτή που επικρατεί στην δημόσια υγεία θα πρέπει ο καθένας η καθεμία να αναρωτηθεί το τι φταίει. ,Φταίει μία στραβοτιμονιά; Ένα λάθος; Μια παράλειψη; Όχι! Φταίει ότι όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζουν την στρατηγική του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει την υγεία ως πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Που ενισχύει την εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα δίνει κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας έχουν διπλασιαστεί και τόνισε: «Αναγκάζουν λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των χαμηλών μισθών και συντάξεων, τα προβλήματα της αβάσταχτης φορομπηξίας, της ακρίβειας να αναζητήσουν τρόπους, να χρεωθούν για να δώσουν λύση στο ένα ή στο άλλο πρόβλημα. Με αυτό θα συγκρουστούμε, με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική».

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι το και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου και θα δώσει η μάχη με όλους τους τρόπους για να αναπτυχθεί στη Χαλκίδα και συνολικά στην Εύβοια ,για ένα καλά οργανωμένο λαϊκό κίνημα που θα απαιτήσει άμεση κάλυψη των κενών και των ελλείψεων, που θα παλέψει για αποκλειστικά -αυτό είναι το “κλειδί”- δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας» και συνολικότερα για τα αιτήματα των υγειονομικών.

Κλείνοντας ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλες και όλους, καλώντας ωστόσο τους εργαζόμενους που παλεύουν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα «να μην παρασύρονται από πολιτικούς απατεώνες, που λένε ότι θα γίνουν κυβέρνηση και θα σώσουν το λαό. Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για τις σημερινές του ανάγκες».

Ο Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου, o oποίος επίσης παρευρέθηκε στη σύσκεψη δήλωσε «Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας, αλλά και στην αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά, εμείς δηλώνουμε παρόντες και είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τον αγώνα για να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ