Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων καλούν τον Μητσοτάκη να θέσει στον Σολτς

«Να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις πολεμικές επανορθώσεις από την ΟΔ Γερμανίας» ζητά η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

27 Οκτωβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ προς την Ελλάδα καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει ευθέως προς τον καγκελάριο της Γερμανίας Σολτς, που βρίσκεται στην Αθήνα, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα – τομή στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας: συνιστά την έναρξη του ανυποχώρητου Αγώνα της Πατρίδας και του Λαού μας ενάντια στον φασισμό. Η απόρριψη του ιταμού τελεσιγράφου του Μουσολίνι και το ΟΧΙ συμβολίζει τη χαλύβδινη και ομόθυμη απόφαση του Ελληνικού Λαού να αποκρούσει την απροκάλυπτη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και να αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις και με κάθε τίμημα στην υποδούλωση της Πατρίδας μας αλλά και στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων», που επιχειρούσε να οικοδομήσει ο φασιστικός Άξονας στην Ευρώπη κι ολόκληρη την Υφήλιο.

Με μία πρωτόγνωρη ομοψυχία ο Ελληνικός Λαός βροντοφώναξε δύο φορές το μεγάλο του ΟΧΙ σε δύο σιδερόφρακτες αυτοκρατορίες, τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Δεν ταλαντεύτηκε και δε συμβιβάστηκε ούτε στιγμή με την ιδέα της υποταγής και της δουλείας. Ο νικηφόρος αγώνας της Ελλάδας κατά της φασιστικής Ιταλίας, σε μία εποχή  απόλυτης κυριαρχίας του Άξονα και, στη συνέχεια, η ηρωική αντίσταση εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, η μάχη των Οχυρών, ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Μάχης της Κρήτης, το σπάνιου ηρωισμού κατόρθωμα των Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου και συνολικά το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης κατά των δυνάμεων της τριπλής κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, δικαίως αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους τους Λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.

Κι όμως, αυτές τις μέρες, επέλεξε ο Καγκελάριος της Ο.Δ. της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς για να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν «τυχαία» η επιλογή αυτή, αλλά επισημαίνουμε ότι και η προκάτοχος του κ. Σολτς, κ. Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε την τελευταία επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα στις 28-29 Οκτωβρίου 2021, ενώ πριν λίγους, μόλις, μήνες, ανήμερα της 78ης επετείου της σφαγής του Διστόμου (10.6.2022), ο κ. Σολτς βρέθηκε ξανά στη χώρα μας.

Όπως και να έχει, ο Γερμανός Καγκελάριος επισκέπτεται την Αθήνα, την πόλη των μυριάδων νεκρών από το λιμό της Κατοχής και τις ασθένειες, τις μαζικές δολοφονίες, τη γενικευμένη τρομοκρατία και την ασύμμετρη βία του Γ’ Ράιχ.

Δίνεται, λοιπόν, μία σπάνια ευκαιρία στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να ρωτήσει τον Γερμανό Καγκελάριο:

κύριε Σολτς, γνωρίζετε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα; Γνωρίζετε τα Καλάβρυτα, τη Βιάννο, το Κομμένο, τους Πύργους και το Μεσόβουνο, τη Μουσιωτίτσα, τα Κερδύλλια, την Κάνδανο, τα Ανώγεια, την Υπάτη, το Χορτιάτη, τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη, το Χαϊδάρι, την Καισαριανή, το Αιγάλεω, την Καλογρέζα, την Κοκκινιά; Γνωρίζετε το λιμό της Κατοχής, το κατοχικό δάνειο, την αρπαγή των πολιτιστικών μας θησαυρών, τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, την συνολική καταστροφή της χώρας  και όλα τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία; Γνωρίζετε τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Ρεθύμνου και του Αιγίου, με τις οποίες δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί η Ο.Δ. της Γερμανίας, επωφελούμενης και της απροθυμίας ή αδυναμίας των ελληνικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην εκτέλεσή τους;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία και το καθήκον να θέσει στον υψηλό προσκεκλημένο του το ζήτημα των απαράγραπτων γερμανικών οφειλών υπενθυμίζοντάς του την ρητή υποχρέωση της Ο.Δ. της Γερμανίας, καθολικού διαδόχου του Γ’ Ράιχ, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος. Μία ρητή υποχρέωση, η οποία απορρέει από τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953, που η Ο.Δ.Γ. έχει συνυπογράψει.

Θα εκπλαγούμε ευχάριστα αν ο Γερμανός Καγκελάριος κομίζει κάποιο θετικό μήνυμα σχετικά με το μείζον ζήτημα των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Πιθανολογούμε ότι τον ενδιαφέρει μόνο να πουλήσει πανάκριβους εξοπλισμούς στην Ελλάδα και, ενδεχομένως, να προετοιμάσει το έδαφος για «επώδυνους συμβιβασμούς» με την αναθεωρητική και επιθετική Τουρκία. Και, εικάζουμε ότι, ως προς τις γερμανικές οφειλές, ασπάζεται την αβάσιμη και ατεκμηρίωτη θέση του γερμανικού κατεστημένου ότι, τάχα, «το θέμα θεωρείται πολιτικά και νομικά λήξαν». Και φοβούμαστε ότι και ο νέος Καγκελάριος αντί της απόδοσης δικαιοσύνης θα συνεχίσει να προωθεί και να χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» (Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, προπαγανδιστικά προγράμματα για την Ιστορία της Κατοχής στα ελληνικά σχολεία και άλλες ενέργειες), που επιχειρούν την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης, την αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Είναι, μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οργανώνονται επισκέψεις αξιωματούχων σε μαρτυρικούς τόπους με υποσχέσεις «δωρεών» σε συνέχεια των προσβλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Α. Μπέρμποκ περί «επενδύσεων» σε μαρτυρικούς τόπους αντί Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης.

Τους απαντούμε: ΟΧΙ! Απαιτούμε, δεν επαιτούμε!

Οφείλει ο κ. Σολτς να γνωρίζει ότι οι ελληνικές αξιώσεις είναι άριστα τεκμηριωμένες, νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, κάτι που άλλωστε έχει αποδεχθεί και η επιστημονική υπηρεσία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε δύο της πορίσματα (το 2014 και το 2019) και αποδεχόταν και η Γερμανική Κυβέρνηση έως το 2013! Οφείλει, τέλος, να γνωρίζει ότι επιλεκτική ευαισθησία στην κατάλυση του Διεθνούς Δικαίου δεν νοείται και ότι όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, η ανθρωπότητα διατρέχει τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ο αγώνας μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, που συσπειρώνει και πολλούς δημοκράτες και συλλογικότητες από τη Γερμανία, είναι αγώνας για την προάσπιση και τη θωράκιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι αποτελεί γέφυρα κοινής πάλης, δημοκρατικής – αντιφασιστικής, του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει ευθέως το θέμα των γερμανικών οφειλών κατά τη συνάντησή του με τον Καγκελάριο Σολτς επιμένοντας στην εθνική γραμμή διεκδίκησης, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και τις ρηματικές διακοινώσεις του Ιουνίου 2019 και του Ιανουαρίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024