Coca-Cola στην Ελλάδα: Θετική επίδραση στην οικονομία (βίντεο)

Στην απασχόληση και στον κλάδο παραγωγής αναψυκτικών

18 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η Coca-Cola στην Ελλάδα επιδρά θετικά στην απασχόληση, στον κλάδο παραγωγής αναψυκτικών και στην εθνική οικονομία. Μια άκρως επιτυχημένη πορεία δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζεται και στους αντίστοιχους δείκτες.

 

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας για την περίοδο 2019-2021 προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της εταιρείας στην Ελλάδα στηρίζει μια ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας και αποφέρει σημαντικά οφέλη. Η αλυσίδα αυτή καλύπτει από την αγροτική παραγωγή και τις βιομηχανικές μονάδες έως τις επιχειρήσεις για την προμήθεια αγαθών, τις εταιρείες εμπορίου αλλά και εστίασης.

Η κ. Μαρία Αναργύρου-Νικόλιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι που εδώ και 53 χρόνια με την αδιάλειπτη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητά μας στη χώρα, δημιουργούμε μια ευρύτερη αλυσίδα αξίας που αφήνει διαχρονικά ένα θετικό αποτύπωμα. Ευχαριστούμε τους πελάτες και τους προμηθευτές μας, τους καταναλωτές και τους ανθρώπους μας, που αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι αυτής της αλυσίδας. Χάρη στην εμπιστοσύνη τους, στην προτίμηση και στη δέσμευσή τους, κάνουμε μαζί κάτι καλύτερο για τη χώρα μας, αναπτυσσόμαστε και ανοίγουμε ορίζοντες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas) επιδρά θετικά και συνοψίζεται σε €1,3 δισ. (0,7% του ΑΕΠ) και υποστήριξη 32.800 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας (0,7% της συνολικής απασχόλησης). Πιο αναλυτικά, το σύνολο της αλυσίδας αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα για το 2021 απέδωσε το 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους, ενώ για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται €6 στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, για κάθε μία άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην ελληνική οικονομία. Τέλος, η Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργεί σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών του κλάδου (48,5%), ενώ αποτελεί παράλληλα και εργοδότη επιλογής, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (42,6%).

Για την τριετία 2019-2021 η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους €75,6 εκατ., ενώ ακμαία διατηρήθηκε η δραστηριότητά της και κατά την πανδημία. Ο κ. Σταύρος Μουρελάτος, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Hellas με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Η επιχειρηματική μας ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ. Καθημερινά, ανοίγουμε ορίζοντες σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και αυτό βρίσκεται στην καρδιά όλων των δραστηριοτήτων μας. Θέλουμε το αποτύπωμά μας να συνεχίσει να μεγαλώνει και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η αλυσίδα αξίας που δημιουργούμε για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι αντάξια του μεγέθους μας».

Επιπλέον, η μελέτη παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί η εταιρεία για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε σε:

Διάθεση €4,6 εκατ. για κοινωνικά προγράμματα, όπως τα Empowered, Zero Waste Future και Zero Drop (2019-2021).

Δωρεά €1,8 εκατ. για την αποκατάσταση και την αναδάσωση της περιοχής της Βαρυμπόμπης, μετά τη φωτιά (2021).

Επένδυση €4 εκατ. για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClipTM (2021).

Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, επεσήμανε: «Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες την περασμένη τριετία. Κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία τομείς, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο, επηρεάστηκαν έντονα από τα υγειονομικά μέτρα. Σήμερα και για τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση δημιουργούν νέες προκλήσεις. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, αυξημένη σημασία για την οικονομία έχουν αλυσίδες αξίας που είναι ανθεκτικές στις αναταράξεις. Όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα, μία από αυτές τις αλυσίδες αξίας είναι και αυτή που δημιουργεί η Coca-Cola στην Ελλάδα με τη δραστηριότητά της στη χώρα μας».

Σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονικά παγκόσμια συγκυρία, η Coca-Cola στην Ελλάδα αλληλεπιδρά με το κοινωνικό σύνολο και το οικονομικό περιβάλλον. Ενισχύει και ενισχύεται, δημιουργεί προς όφελος των καταναλωτών και συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Πιστή πάντα στις αξίες της, συνεχίζει με όραμα τη συμπερίληψη, την προσήλωση στην αειφορία και την «πράσινη« ανάπτυξη.

Ανατρέξτε σε ολόκληρη τη μελέτη του ΙΟΒΕ για το Οικονομικό και Κοινωνικό Αποτύπωμα της Coca-Cola στην Ελλάδα: https://gr.coca-colahellenic.com/gr/about-us/to-koinoniko-oikonimiko-mas-apotypoma-2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024