«Ελιά καλαμών: Με το βλέμμα στο μέλλον

Στο Γύθειο η συζήτηση για την Ελιά Καλαμών με τα Επιμελητήρια Λακωνίας και Αιτωλοακαρνανίας το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

15 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου η εκδήλωση με θέμα: «Ελιά καλαμών: με το βλέμμα στο μέλλον» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του κος Αθανάσιος Κυρίτσης. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας κ.  Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος.

Oι συνδιοργανωτές Πρόεδροι των Επιμελητηρίων τόνισαν την μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος όσο και την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για το μείζον ζήτημα της απρόσκοπτης εξαγωγής του. Η τοποθέτηση και των τριών Προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.

Στη συνέχεια οι Εισηγητές της εκδήλωσης:

Δρ. Θεόφιλος Μασούρας, Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθ. Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Διευθυντής  Εργαστηρίου Γεωργίας, Διδάκτωρ του ΓΠΑ και Επίτιμος Διδάκτωρ του USAMV Cluj, Δρ. Γεώργιος-Θεόδωρος Ντούτσιας Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) – Ειδικότητα Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων & Λίνα Αγγελοπούλου, Δικηγόρος LLM Δημoσίου Δικαίου Νομικής Αθηνών πληρεξούσια Δικηγόρος ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας στην δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση “KALAMATA OLIVES”, παρουσίασαν τις διαστάσεις του ζητήματος.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων υπήρξε διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, με ξεκάθαρη έμφαση στην ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα προβλημάτων στην εξαγωγική διαδικασία που επιλύθηκαν το 2018 με την Υπουργική Απόφαση «Αποστόλου», προβλήματα που επιλύει και η σε ισχύ απόφαση «Γεωργαντά». Όπως τονίστηκε από όλες τις τοποθετήσεις δεν υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων αλλά, αντιθέτως, επιζητείται κοινή στρατηγική και εθνικό σχέδιο προώθησης του προϊόντος. Στη βάση αυτή τονίστηκε ως μελανό σημείο της διοργάνωσης η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν σε συζήτηση ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος.

Κλείνοντας την εκδήλωση οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων ευχαρίστησαν τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες και τόνισαν ότι τα Επιμελητήρια ως εκπρόσωποι του επιχειρείν και υποστηρικτές του αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει σαν βάση των πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στην προώθηση του εθνικού προϊόντος της ελιάς ποικιλίας καλαμών ως Kalamata olives, απ’ όλες της περιοχές της Ελλάδας όπου καλλιεργείται. Τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη θωράκιση του προϊόντος και την ανεύρεση μόνιμης λύσης. Η ελιά καλαμών είναι εθνικό προϊόν και η λύση θα ικανοποιεί την εξαγωγή του απ’ όλες τις περιοχές της χώρας όπου αυτή καλλιεργείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2024