Επιστολή Μ. Χατζηγιαννάκη για τα αιολικά πάρκα σε Αρχαία Κήρινθο και Αυλίδα

Επιστολή Μ. Χατζηγιαννάκη προς την Υπ. Πολιτισμού για μη έγκριση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Αρχαία Κήρινθο και την Αυλίδα

21 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Τη μη έγκριση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Αρχαία Κήρινθο και στην Αυλίδα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ζήτησε με επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρά την αναφορά του άρθρου 73 του ν. 4843/2021 για την αναστολή αδειοδότησης αιολικών σταθµών σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και παρά την απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Αρχαία Κήρινθο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας θα αποτελέσει οπτική όχληση και θα υποβαθμίσει την εικόνα της αρχαίας πόλης, προκαλώντας επιβάρυνση και αισθητική αλλοίωση του αδόμητου, μέχρι στιγμής αρχαιολογικού χώρου της πόλης της αρχαίας Κηρίνθου, όπως προκύπτει από τα θέματα της σημερινή ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΚΑΣ, ακόμα ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκατάστασής τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών & υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο έτερο ζήτημα που αφορά την Εύβοια και εκείνο της Αυλίδας, το ΚΑΣ καλείται να αποφασίσει για την Έγκριση ή μη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικών σταθμών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, στην περίπτωση της Αυλίδας τα εν λόγω έργα χωροθετούνται επί και πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην πολιτιστική κληρονομιά της παγκοσμίου φήμης Αυλίδας.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης σημειώνει πως η ευβοιώτικη κοινωνία, που ήδη πληρώνει ένα δυσανάλογο βάρος σε πλήθος ανεμογεννητριών, ελπίζει στις ορθές αποφάσεις του ΚΑΣ. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Στη μεν αρχαία Κήρινθο, βασιζόμενοι στο σκεπτικό της απόφασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ελπίζουμε για την οριστική πλέον απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σταθμών, στη δε Αυλίδα ελπίζουμε στη δίκαιη για τον τόπο μας μη έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Απριλίου 2024