Μνημείο της φύσης: Υπεραιωνόβεια ελιά 2.700 ετών στους Κήπους Ευβοίας

Ένα πραγματικό μνημείο της φύσης βρίσκεται στο χωριό Κήποι, στο Δήμο Αλιβερίου- Κύμης. 

14 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μια γιγάντια ελιά σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από το χωριό, πάνω στον κεντρικό δρόμο Στομίου – Κονιστρών, πολύ κοντά στο Βιγλατούρι.

Στους Κήπους Ευβοίας υπάρχει μια υπεραιωνόβια ελιά με ηλικία άνω των 2.500 ετών, ύψος πάνω από 10 μέτρα και περίμετρο κορμού σχεδόν 15 μέτρα, για την οποία έχουν γίνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ενταχθεί στα “διατηρητέα μνημεία της φύσης”.

“Μεγάλη Ελιά των Κήπων”

Βρίσκεται στους Κήπους, σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από το χωριό, πάνω στον κεντρικό δρόμο Στομίου – Κονιστρών, πολύ κοντά στο Βιγλατούρι.

Σύμφωνα με επίσημο υπόμνημα (α/7.2019) του “Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών” η ηλικία της υπερβαίνει πλέον τα 2.700 έτη, ενώ η περίμετρος του κορμού της κατά μέσο όρο είναι στα 15,25μ. Πρόκειται για την παλαιότερη ελιά στην Εύβοια αλλά και μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ίδιο υπόμνημα προτείνεται η υπαγωγή της εν λόγω ελιάς στα “μνημεία της φύσης” λόγω της ηλικίας της, του μεγέθους της και της παραγωγικής της ακμαιότητας.

Ήδη με πρωτοβουλίες των φορέων του χωριού Κήπων (Τοπικός Πρόεδρος, “Σύλλογος Κηπιωτών Ευβοίας”) σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Αλέξανδρο Θεοδώρου, έχουν ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ένταξης της “Μεγάλης Ελιάς” στα “Μνημεία της φύσης”!!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15 Απριλίου 2024