,

Τσελέντης: Ανησυχία για μεγάλο σεισμό από τις Αλκυονίδες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου» - Εξήγησε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια

30 Νοεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή των Αλκυονίδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

«Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή» προσέθεσε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών. «Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε o Ακης Τσελέντης.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα» τόνισε. Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος, απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.

Αναφορικά με τον σεισμό στην Εύβοια, ο κ. Τσελέντης δήλωσε: «Η μέχρι τώρα μετασεισμική ακολουθία φαίνεται πολύ φυσιολογική, επομένως κατά πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα, το τονίζω, γιατί στην Ελλάδα κανείς δεν πρέπει μετά από κάποιον σεισμό κάποιες ώρες μετά να λέει ότι ήταν κύριος ή όχι, αλλά κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός. Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα» σημείωσε, καθώς ήταν μια περιοχή που δεν έδινε τέτοιους σεισμούς. «Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μπορεί και με γεγονότα της τάξης του 4, η οποία μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα ακόμα, για αυτό πρέπει ο κόσμος να λαμβάνει υπόψη του τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης».

Ερωτηθείς, αν μπορεί να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσελέντης, ανέφερε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα οποία έχει συγκεντρώσει το Γεωδυναμικό, δεν φαίνεται ως πιθανό κάτι τέτοιο. «Βέβαια η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα. Πάντως η δικιά μου εκτίμηση και των συνεργατών μου εδώ, είναι ότι μάλλον ήταν το κυρίως γεγονός κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσελέντης, εκτίμησε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα αυτός ο σεισμός, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους, καθώς όπως εξήγησε συνήθως αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν έχουμε σεισμούς πάνω από 6 βαθμούς, ενώ για σεισμούς της τάξης του 4,5 δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Όσο αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, αφενός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο γεγονός, ωστόσο επισήμανε ότι και ένας βαθμός της τάξης του 5 κάτω από τη Θήβα θα είναι καταστροφικός και ο λόγος εξήγησε είναι ότι η Θήβα είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. «Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσελέντης.

Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τα 4,8R

Το γεγονός ότι για χρόνια και μέχρι το πρωί της Τρίτης (29/11) η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

Το άγνωστο ρήγμα που έδωσε τα 4,8 ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δυο σεισμούς μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ μπαίνει πλέον στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί προερχόμενοι από το ίδιο επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

«Η περιοχή είναι πολύ περιορισμένης σεισμικότητας και αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι δεν περιμένεις κάτι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει ιστορικό για ισχυρούς σεισμούς. Από την άλλη είναι μια περιοχή που δεν έχει δοκιμαστεί σε σεισμούς άρα έχει πιο ευάλωτα κτίρια και ο κόσμος δεν έχει εξοικειωθεί με το φαινόμενο. Έτσι μιλάμε για μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή. Η ακολουθία των 4,8 Ρίχτερ μάλλον φυσιολογικά εξελίσσεται αλλά θα πρέπει να μαζευτούν αρκετοί μετασεισμοί για να ελεγχθούν και ως προς την εξέλιξή τους. Αν σε 48 ώρες δεν έχουμε επαρκή γεγονότα θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για να καταλήξουμε ότι αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός» επισημαίνει ο κ. Καραστάθης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφού ήταν άγνωστο μέχρι το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ.

«Επειδή δεν είχαμε πολλές πληροφορίες γι’ αυτή την περιοχή είναι πολύ σημαντικοί οι σεισμοί που έχουμε τώρα γιατί μας δείχνουν στοιχεία για τα ρήγματα της περιοχής και βλέπουμε και το μηχανισμό γέννησης του σεισμού. Αυτό επιστημονικά μας βοηθά. Υπάρχει ένα ρήγμα που έχει ενεργοποηθεί αλλά λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ρήγμα θα έχουμε πολύ αργότερα όταν θα γίνει μελέτη και θα προκύψουν συμπεράσματα. Για την ώρα αυτό που έχουμε να πούμε είναι:

– πρώτον: η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας
– δεύτερον: όντως θεωρείται ασφαλής περιοχή
– τρίτον: δεν υπήρχαν ποτέ ισχυρά γεγονότα και καταστρεπτικοί σεισμοί,
– τέταρτον: ο κόσμος δεν είναι εξοικιωμένος και ακόμη δεν έχει την ίδια ευαισθησία ως προς την προφύλαξη στην κατασκευή κατοικιών ενώ και οι παλιοί αντισεισμικοί κανονισμοί ήταν πιο ευνοικοί για την περιοχή» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Καραστάθης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο protothema.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco, ο σεισμός  των 4,8 βαθμών ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ είχε «προαναγγελθεί» από σεισμούς μικρότερης έντασης που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες και για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το ιστορικό του τελευταίου διμήνου.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει σημαντικό σεισμικό ιστορικό αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει μιας και ένας ισχυρός σεισμός μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με πολλούς σεισμούς με μικρότερα μεγέθη με τον μεγαλύτερο να γίνεται στις 28 Νοεμβρίου με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ. Άρα ο πρωινός σεισμός των 4,8 Ρίχτερ θα έλεγα ότι «προαναγγέλθηκε» από μια σειρά σεισμών οι οποίοι κράτησαν για δυο μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψιν μας εμείς οι επιστήμονες αυτό το ιστορικό του τελευταίου διμήνου για να δούμε εάν ο 4,8 είναι ο κύριος ή όχι. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να έχουμε μια πιο κατασταλαγμένη άποψη».

Όσον αφορά το σεισμικό ιστορικό της περιοχής ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας».

Ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε στο protothema.gr ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. «Δεν είναι μια περιοχή με σεισμικό ιστορικό. Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν φαίνεται με τα δικά μου στοιχεία να είναι μεγάλο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για λίγες ημέρες. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 Ρίχτερ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024