Χαλκίδα: Παρουσία του Δ. Κουτσούμπα τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής του ΚΚΕ

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα,

27 Νοεμβρίου 2022

του/της Newsroom

Σε κλίμα ενθουσιασμού από πλήθος κόσμου, μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστές της Εαμικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, στην οδό Δημ. Σαμαρτζή 24 και Γκορτζή, με την επωνυμία «Κτίριο Θύμιος Καψής “Ανάποδος”».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα, που ξεναγήθηκε στο χώρο ενώ ένας συνταξιούχος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης τού δώρισε ένα μικρό αναμνηστικό χειροποίητο καραβάκι, ένδειξη τιμής στους αγώνες του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ Κώστας Παρασκευάς και Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, απόγονοι αγωνιστών της Εαμικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η δήμαρχος της Χαλκίδας Ελενα Βάκα.

Το κτίριο ονομάζεται «Κτίριο Θύμιος Καψής “Ανάποδος”» και πρόκειται για μία εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε το ΚΚΕ στην οικογένεια του Θύμιου Καψή Ανάποδου και ηθική δέσμευση στην αδελφή του, Ευσταθία Καψή. Στην εκδήλωση η ομιλία έγινε από τον Θανάση Παππά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ.

 

«Νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά γιατί εκπληρώσαμε ένα μεγάλο χρέος. Γιατί μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στην ηθική δέσμευση που είχαμε απέναντι στην Ευσταθία Καψή, μαχήτρια του ΔΣΕ, με φυλακές και εξορίες αλλά πάντα όρθια και αλύγιστη μέχρι το τέλος.

Ήταν αυτή που μαζί με τον Γιώργη Μωραίτη και τον Γρηγόρη Σγάγια και την συμβολή του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ με τον Πέτρο Αθηναίο και τον Χρήστο Αγγέλου συμβάλανε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και η ιστορία του καπετάν Ανάποδου και του Ανεξάρτητου τάγματος της Εύβοιας του ΔΣΕ. Η Ευσταθία Καψή ήταν αυτή που έβαλε το πρώτο αγκωνάρι για την απόκτηση των ιδιόκτητων γραφείων. Είχαμε ηθική δέσμευση και υποχρέωση στον ίδιο το Θύμιο Καψή τον καπετάν Ανάποδο, διοικητή του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ, που όταν τον πέρναγε από την Πελασγία στην Εύβοια με το καΐκι του ο καπετάν – Γιάννης Χριστοφορίδης ήξερε πολύ καλά ότι η ομάδα του θα ήταν ζωσμένη από στεριά και θάλασσα, αλλά δεν κιότεψε ποτέ μέχρι το τέλος που τον έφεραν σταυρωμένο στη πλατεία της Χαλκίδας. Είχαμε δέσμευση και υποχρέωση στον Βλαχούτσικο και τον Μαχαιράκο, που και αυτούς τους έστησαν σταυρωμένους στην Λίμνη και στην Ιστιαία, στην Πάτσαλη, την Μελεμενή και την Λαφαζάνη, τον Χάνο, τον Χριστοφορίδη, τον Καπόλο σε δεκάδες ακόμα επώνυμους εκτελεσμένους μαχητές, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Θ. Παππάς.

Σημειώνοντας ότι «την προσπάθεια αυτή την στήριξαν τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ πρώτα και κύρια με προσωπικές προσφορές» αλλά και «πολλοί άνθρωποι που η πολιτική τους τοποθέτηση είναι πέρα από το ΚΚΕ. ‘Ανθρωποι που εκτιμάνε την αγωνιστική στάση και συμβολή που έχει το κόμμα μας σε όλη την διαδρομή του μέχρι σήμερα» ο Θ. Παππάς, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης και τους ανθρώπους της γειτονιάς που στήριξαν την προσπάθεια καθώς και τον Δήμο Χαλκιδέων, τόνισε καταλήγοντας: «Υπάρχουν και σήμερα μέσα στα λαϊκά στρώματα αστείρευτες δυνάμεις. Είναι πρωτοπόροι κομμουνιστές, λαϊκοί αγωνιστές που με θάρρος και πίστη βρίσκονται μπροστά στις καθημερινές μάχες για το ψωμί, την μόρφωση και τα δικαιώματά τους. Αγωνιστές που δεν το βάζουν κάτω γιατί πιστεύουν βαθιά ότι μπορεί πραγματικά ο λαός να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει, ότι μπορεί με την πάλη του να φέρει πιο κοντά την νέα κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης που κάνει σήμερα το κόμμα μας σε όλους όσους αγανακτούν με την σημερινή κατάσταση και θέλουν να την αλλάξουν πατάει στην εμπειρία που όλοι εμείς αποκτήσαμε και μέσα από την προσπάθεια για την απόκτηση των ιδιόκτητων γραφείων μας. Το αποτέλεσμα άφησε ζωντανή μπροστά μας παρακαταθήκη, τις δυνατότητες που έχουμε να φτάσει το κάλεσμα αυτό πολύ πλατιά μέσα στον κόσμο της Στερεάς και της Εύβοιας».

Στις 11.30 το πρωί, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 104 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και γιορτάζοντας την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων του κόμματος στη Χαλκίδα διοργανώνει πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση στο δημοτικό κλειστό γήπεδο Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη» (κολυμβητήριο), όπου θα μιλήσει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Θύμιο Καψή – «Ανάποδο» από την θεατρική ομάδα της ΟΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και συναυλία αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τους Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Πολυξένη Καράκογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024