Πέντε πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείτε πριν από την αλλαγή της νέας χρονιάς

Το #5 δεν το είχαμε σκεφτεί

31 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ολοι μας λίγο πριν από την αλλαγή της νέας χρονιάς κάνουμε έναν απολογισμό της προηγούμενης και ένα ξεσκαρτάρισμα, ώστε το νέο έτος να μας βρει ανανεωμένους και χωρίς περιττά βάρη ή σκέψεις.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το σπίτι μας και όλα εκείνα που το «φορτώνουν», με αποτέλεσμα να ρίχνουν την ψυχολογία μας. Η professional organizer Μαριλένα Πατέρα, μέσω του λογαριασμού της στο Instagram (@thetidyguru), μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγούμε από αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι μας, αλλά δεν χρησιμεύουν σε τίποτα πια και απλώς πιάνουν χώρο και σκόνη.

  1. Ρούχα που δεν φορέθηκαν τον προηγούμενο χρόνο

Οι 12 μήνες είναι ένα εύλογο διάστημα για να διαπιστώσετε αν θα φορέστε κάτι ή όχι. Αν δεν το κάνατε όλη την προηγούμενη χρονιά, ενώ είχατε και την επιλογή μέσα στους μήνες, τότε ναι μπορείτε να το αποχωριστείτε.

  1. Συρμάτινες κρεμάστρες

Όσο λιγότερο χώρο κι αν πιάνουν δεν είναι καθόλου λειτουργικές και μπορεί εύκολα να χαλάσουν και το ρούχο, όπως και τη ντουλάπα. Το λεπτό και σκληρό τους σχήμα θα καταστρέψει το ρούχο στο ύψος των ώμων με την πάροδο του χρόνου, ενώ εύκολα χαράσσονται και οι ράγες της ντουλάπας από τον συρμάτινο γάντζο. Προτιμήστε τις λεπτές κρεμάστρες που καλύπτονται με βελούδο.

  1. Μη επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

Τόσο για το καλό του περιβάλλοντος, όσο και των τροφίμων που αγοράζουμε, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υφασμάτινες ή επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια μας. Οι πλαστικές σακούλες όχι μόνο συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και με τα μικροσωματίδια που περιέχουν μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση ή τη μυρωδιά των τροφών.

  1. Ληγμένα τρόφιμα

Πολλές φορές την έχουμε «πατήσει». Ένα καλό ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια σας θα σας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα. Ελέγξτε για ληγμένα μπαχαρικά, ροφήματα ή άλλα τρόφιμα και με την ευκαιρία φέρτε μπροστά εκείνα που λήγουν σύντομα, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε πρώτα.

  1. Σκληρές πετσέτες

Συνήθως, συνοδεύονται και από άσχημη μυρωδιά, καθώς κρατούν υγρασία και οσμές. Οι στατιστικές θέλουν τις πετσέτες να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ανανεώσατε τις δικές σας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024