,

Δ. Αναγνωστάκης: Οδύσσεια η διακομιδή ασθενών στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια!

"Προβληματική η παρουσία του ΕΚΑΒ"

12 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, επικεφαλής της παράταξης “Στερεά Υπεροχής” σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με τη διακομιδή ασθενών από τη βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα και Λαμία, καθώς και για την προβληματική κατάσταση του ΕΚΑΒ στους δύο πυρόπληκτους δήμους:

Εμβρόντητοι οι πολίτες παρακολουθούν τα όσα θλιβερά συμβαίνουν με το ζήτημα του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Εύβοια και τα όσα απίθανα συμβαίνουν κατά τη διακομιδή ασθενών, από την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια προς Χαλκίδα  & Λαμία.

Τραυματισμένοι πολίτες ή και ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες το ασθενοφόρο και δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας που καταλήγουν, πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Αποτελεί κόλαφο για μία πολιτισμένη και ευνομούμενη Πολιτεία, στα τέλη του 2022, οι κάτοικοι να ελπίζουν στην τύχη τους, να μην πάθουν κάτι σοβαρό και χρειαστεί να καλέσουν το ΕΚΑΒ.

Δυστυχώς και οι δύο πυρόπληκτοι Δήμοι, (Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και  Ιστιαίας – Αιδηψού), δεν έχουν στην ουσία υπηρεσίες ΕΚΑΒ, αφού αυτό αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στόλου, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για  την άμεση προμήθεια ενός σύγχρονου “4×4” ασθενοφόρου προνοσοκομειακής φροντίδας, δύο κινητών μονάδων υγείας και ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου, που δυστυχώς ακόμα τα περιμένουμε.

Ταυτόχρονα, όπως είναι γνωστό, λόγω του προβληματικού οδικού δικτύου από τη βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα, πολλοί ασθενείς διακομίζονται, δια θαλάσσης, στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Τις τελευταίες μέρες βιώσαμε μία απίστευτη ιστορία, με την πραγματική “Οδύσσεια” δύο γιατρών και πληρώματος ασθενοφόρου, που αναγκάστηκαν να κάνουν ένα 7ώρο ταξίδι, (Ιστιαία  – Λαμία – Χαλκίδα- Ιστιαία), προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό περιστατικό και να επιστρέψουν στη βάση τους. Πέρα από τη δική τους αφάνταστη ταλαιπωρία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα έμεινε ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας καθώς και  η ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα η αγωνία κι ο θυμός των κατοίκων να χτυπήσουν κόκκινο!

Αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί είτε μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είτε με την προμήθεια από το κράτος ή και την περιφέρεια ενός πλωτού ασθενοφόρου, κατάλληλα διαμορφωμένου για έκτακτες διακομιδές είτε μέσω μιας σύμβασης με τα ειδικά διαμορφωμένα πλωτά σκάφη, όπως συμβαίνει στις βόρειες Σποράδες και σε άλλα νησιά είτε με όποιον άλλον πρόσφορο τρόπο κριθεί οτι απαντά ουσιαστικά στο πρόβλημα.

Μετά από όλα τα παραπάνω και επειδή δεν γίνεται να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας βιώνοντας τριτοκοσμικές συνθήκες, εισπράττοντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό και θρηνώντας ανθρώπινες ζωές,

ερωτάται στο σύνολό της η περιφερειακή αρχή:

  • Προτίθεστε να αντιδράσετε; Να διαμαρτυρηθείτε για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση; Να συμπορευτείτε με όσους επιζητούν λύση στο πρόβλημα;
  • Προτίθεστε να διεκδικήσετε την ενίσχυση σε προσωπικό και στόλο του ΕΚΑΒ στη βόρεια Εύβοια;
  • Προτίθεστε να απαιτήσετε και να εξασφαλίσετε την προμήθεια ενός πλωτού ασθενοφόρου από το κεντρικό κράτος ή εναλλακτικά να προβείτε στην αγορά του από χρηματοδοτικές πηγές της περιφέρειας, όπως έπραξε η περιφέρεια Αττικής από το τρέχον ΕΣΠΑ;
  • Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες και ευθύνες, προκειμένου οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας να μη νιώθουν ανασφαλείς και παρατημένοι στο έλεος του Θεού;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Απριλίου 2023