Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας

Η ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών χαρακτηρίζεται από μέση σεισμικότητα και η πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους είναι σχετικά μικρή

28 Δεκεμβρίου 2022

του/της Newsroom

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Εύβοιας έλαβε χώρα σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 στο Δημαρχείο του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στα Ψαχνά, κατόπιν της ισχυρής σεισμικής δόνησης 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:24 ανατολικά των Ψαχνών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, διαδικτυακά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και δια ζώσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεασαπίων Γιώργος Ψαθάς, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Αρχών, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας και του Λιμεναρχείου, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού, καθώς και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών της Π.Ε. Εύβοιας.

Ο κύριος μέχρι τώρα σεισμός και η μετασεισμική ακολουθία δεν έχουν προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, αρκετές όμως είναι οι αναφορές σε βλάβες μικρής κλίμακας σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Κατόπιν της έκτακτης συνεδρίασης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ προκύπτει ότι η ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών βάσει του ιστορικού της, χαρακτηρίζεται από μέση σεισμικότητα και η πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους είναι σχετικά μικρή. Παρόλα αυτά το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς.

Βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2», και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Εύβοιας είναι σε πλήρη επιφυλακή παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα.

Εντός των επόμενων ωρών θα πραγματοποιηθούν όπου αυτό απαιτηθεί αυτοψίες από τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων, προκειμένου να αποτυπωθούν ζημιές και πιθανοί κίνδυνοι σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

Συστήνεται στους συμπολίτες μας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τις επόμενες ώρες, να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας, ενώ προτείνεται να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Για θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Τέλος, για οποιαδήποτε πληροφορία ή έκτακτη ανάγκη, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα αρμόδια Γραφεία Πολιτικής Προστασίας, στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας: 22210 20000
  • Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων: 22283 50206
  • Δήμος Χαλκιδέων: 22210 79604

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024