Η Λαμία «σταθμός» για την διοργάνωση αγώνων Special Olympics Hellas για άτομα με νοητική αναπηρία

Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με το Δήμο Λαμιέων και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο «Εν Κινήσει» Λαμίας

16 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Αγάπη, σεβασμός, στήριξη και αλληλεγγύη στα άτομα με νοητική αναπηρία είναι τα μηνύματα που στέλνει η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας των Special Olympics Hellas με το Δήμο Λαμιέων, που αποτελεί και τον 16ο σταθμό του αναπτυξιακού προγράμματος καθώς και το συμφωνητικό συνεργασίας με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο «Εν Κινήσει» Λαμίας, με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Απώτερος στόχος η συμμετοχή της Φθιωτικής πρωτεύουσας στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου παρέχοντας εντελώς δωρεάν στα άτομα με νοητική αναπηρία της περιοχής, ευκαιρίες προπόνησης στα αθλήματα της ρυθμικής γυμναστικής και του στίβου και δυνατότητες συμμετοχής σε αγώνες και αθλητικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas, Πρέσβη επί τιμή, Διονύση Κοδέλλα μαζί τους συνεργάτες του και την ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου – σχολής χορού «Εν Κινήσει» Νατάσσα Λάππα – Πασπάλη που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα, υποδέχτηκαν τις μεσημβρινές ώρες στο παλαιό Δημαρχείο επί της οδού Σκληβανιώτη, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Γιώργος Κυροδήμος, με αφορμή την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας της έναρξης του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics Λαμίας.

Σε κλίμα εγκαρδιότητας ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος συνεχάρη τον κύριο Κοδέλλα για την δράση του και κυρίως για την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν άτομα με νοητική υστέρηση, επιλέγοντας τη Λαμία να αποτελεί τον 16ο σταθμό του αναπτυξιακού προγράμματος των Special Olympics Hellas. Στο όλο εγχείρημα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με νοητική αναπηρία να εξελιχθούν, να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, η ανάπτυξη και η ενίσχυση δεξιοτήτων τους, καθώς και η στήριξη της οικογένειας τους.

Στην ειδική τελετή που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η έναρξη του προγράμματος με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο και τον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas Διονύση Κοδέλλα. Παράλληλα υπεγράφη συμφωνητικό συνεργασίας και με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Εν Κινήσει Λαμίας, αφού προηγήθηκε σειρά επισκέψεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και φορείς ειδικής αγωγής και σε δομές υποστήριξης ΑμεΑ, αναλαμβάνοντας το σημαντικό έργο να βοηθήσουν τους αθλητές να αναπτύξουν το σώμα και το πνεύμα τους μέσω του αθλητισμού.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Προέδρος των Special Olympics Hellas Διονύσης Κοδέλλας, ο Διευθυντής Αθλημάτων Special Olympics Hellas και Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος Βασίλης Κασιμάτης και σύντομο χαιρετισμό η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου – σχολής χορού «Εν Κινήσει» Νατάσσα Λάππα – Πασπάλη που συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων ευαισθητοποιημένος αλλά και απόλυτα υποστηρικτικός σε θέματα που αφορούν την πλήρη ένταξη των ατόμων  με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, έστειλε το μήνυμα της ισχυρής θέλησης για ζωή νικώντας τις φοβίες, τις προκαταλήψεις αλλά και τα κοινωνικά «στεγανά» του προβλήματος σε έναν αγώνα που θα έχει μόνο «νικητές».

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Θύμιος  Καραΐσκος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «…Είναι, λοιπόν, μεγάλη η χαρά μας, που βρισκόμαστε σήμερα στην πόλη μας, για να γιορτάσουμε μαζί σας τη συνεργασία των  Special Olympics Hellas με τον Δήμο Λαμιέων.

Αναμφίβολα, ο καθένας κάνει τη δική του υπέρβαση. Και, οι αθλητές των Special Olympics Hellas, αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα δικά τους όρια, τις δικές τους σωματικές, πνευματικές και ψυχικές δυνατότητες. Μόνο που, η δική τους συμμετοχή και η δική τους ατομική προσπάθεια, συνιστούν για όλους μας ένα βήμα προς την κοινωνία την οποία στοχεύουμε, εκείνη στην οποία δεν χωρούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Για  εμάς είναι βασική προτεραιότητα να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τα άτομα με αναπηρία, να προσπαθούμε να απαλύνουμε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα, με στόχο να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική, μια κοινωνία που σέβεται, αγκαλιάζει και υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς.

Η ένταξη, λοιπόν, του Δήμου Λαμιέων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas, που υλοποιείται με την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν μονόδρομος. Έτσι, η Λαμία πλέον, αποτελεί τον 16ο σταθμό του εν λόγω προγράμματος. Ενός προγράμματος που παρέχει σε άτομα με νοητική αναπηρία, τη δυνατότητα να εξελιχθούν, να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, μέσω του αθλητισμού, αναπτύσσοντας και ενισχύοντας τις δεξιότητές τους, στηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειές τους.

Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που μέσα στις 2 αυτές ημέρες, η Ομάδα των Special Olympics Hellas πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε φορείς ειδικής αγωγής και δομές υποστήριξης ΑμεΑ, μαζί με τον Συντονιστή και τους προπονητές που θα αναλάβουν το σημαντικό αυτό έργο.

Επιπλέον, γιατί στη σημερινή αυτή γιορτή του αθλητισμού συμμετέχουν οι βραβευμένες Αθλήτριες Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Hellas και του Εν κινήσει Λαμίας, πλαισιωμένες από την Παιδική Χορωδία του Δήμου μας, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Φθιώτιδας και του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του Δήμου Λαμιέων.

Στη σημερινή γιορτή του «μαζί», είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και που, για άλλη μία φορά, βλέπουμε στην πράξη τη δύναμη των συνεργασιών…»

Μετά την υπογραφή των συμφωνητικών ακολούθησαν μουσικοχορευτικά δρώμενα από τις αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής των Special Olympics Hellas και του Εν Κινήσει Λαμίας, της Δημοτικής Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας Λαμίας, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Φθιώτιδας και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Δήμου Λαμιέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024