Υποβλήθηκε η πρόταση για την ανάπτυξη των Λουτρών Υπάτης

Υποβολή πρότασης, στο Υπουργείο Τουρισμού, χαρακτηρισμού Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της περιοχής «Λουτρά Υπάτης - Υπάτη» της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων.

19 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Μετά από μεθοδική δουλειά και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Λαμιέων, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης και ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων δωματίων Υπάτης, ολοκλήρωσαν την υποβολή της πρότασης που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας της περιοχής «Λουτρών Υπάτης».

Παράλληλα, με βάση τους κανόνες που υπαγορεύει ο νόμος «4875/2021 πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης – προώθησης προορισμού – βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», προσδιορίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και αντίστοιχα η βιώσιμη ανάπτυξη  ήπιων μορφών τουρισμού που είναι και στόχος της νέας καινοτόμου προσπάθειας για την πρόοδο του τόπου.

Ο Δήμος Λαμιέων είναι ένας από τους πρώτους στη χώρα μας που καταθέτει, στο πλαίσιο του νόμου 4875/2021, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Απώτερος στόχος όλων των φορέων είναι η ευρύτερη περιοχή να περάσει σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Την πρόοδο που είναι συνδυασμός «οικονομίας – κοινωνίας – περιβάλλοντος».

Σήμερα συναντηθήκαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού Γιάννης Ζωγράφος και Φυσικών Πόρων Δημήτρης Μπεσλεμές, καθώς και ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης με την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη και καταθέσαν το σχετικό αίτημα, όπως προέκυψε από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά:

«Μετά την, προ εικοσαημέρου, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καταθέσαμε σήμερα στην κυρία Ζαχαράκη, την Υφυπουργό Τουρισμού, την πρόταση χαρακτηρισμού Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της περιοχής  «Λουτρά Υπάτης – Υπάτη» της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων.

Στην Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο άξονα ανάπτυξής της, αφού η οικονομία μας επηρεάζεται άμεσα από τις διακυμάνσεις του τουρισμού. Αυτό, καθιστά επιτακτική την ανάγκη ο Δήμος μας να αναδείξει το Πρότυπο του Βιώσιμου Τουρισμού το οποίο συμβάλλει θετικά τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον, την κοινωνία, τον πολιτισμό.

Η κοινή αυτή προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής μας αποδεικνύει περίτρανα ότι με τη στενή συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια κατεύθυνση που θα διασφαλίζει τον αειφόρο τουρισμό.

Θέλω, να εκφράσω για άλλη μια φορά τις θερμές ευχαριστίες μου στην κοινωνία της Υπάτης, στην Ένωση των Ξενοδόχων Υπάτης, στο Σύλλογο Ενοικιαζομένων δωματίων και στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας που συνέδραμαν καταλυτικά στη διαμόρφωση της πρότασης που κατατέθηκε.

Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την στρατηγική μας ώστε να ξαναδώσουμε σύντομα την αίγλη μιας περιοχής που έχει τις δυνατότητες να αλλάξει το μέλλον όλου του Δήμου, αποτελώντας ξανά σημαντικό πόλο έλξης».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, τόνισε:

«Για μας και τον τόπο μας η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, αποτελεί μια μεγάλη δυνατότητα να σχεδιάσουμε εκ νέου την τουριστική ανάπτυξη στο Νομό μας. Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι περιοχές οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας και χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης. Με την προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να ενισχύσουμε την ταυτότητα της περιοχής παράλληλα με το φυσικό, γεωμορφολογικό & πολιτιστικό περιβάλλον, να προβάλλουμε τη δυναμική της τοπικής κοινωνίας & οικονομίας και να επανατοποθετήσουμε τη λουτρόπολη της Υπάτης στη θέση που της αξίζει στον εγχώριο χάρτη.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το κάλεσμα και μαζί με το Δήμο Λαμιέων και την Ένωση Ξενοδόχων Υπάτης συνδιαμορφώσαμε την πρόταση χαρακτηρισμού Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της περιοχής «Λουτρά Υπάτης – Υπάτη», την οποία με ιδιαίτερη χαρά καταθέσαμε σήμερα στην κα Υπουργό. Πιστεύουμε ότι μόνο με την συνένωση δυνάμεων όλων των φορέων – Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών, παραγωγικών, κοινωνικών φορέων, ιδιωτικού τομέα και τοπικής κοινωνίας – μπορούμε να καταστρώσουμε το καλύτερο δυνατό πλάνο ενεργειών και να στοχεύσουμε σ αυτό που μπορεί σήμερα να δώσει επενδύσεις και εργασία στην ευρύτερη περιοχή».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024