Με την είσοδο στη νέα χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της ολοκαίνουργιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της Mytilineos, ισχύος 826 MW στο συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα, κατά την παρουσίαση της νέας οργανωτικής δομής της επιχείρησης, ο επικεφαλής του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, η μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα τεθεί και σε κανονική λειτουργία φέρνοντας νέα «πνοή» στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, συνηγορεί και η χθεσινή απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για το συγκρότημα της Mytilineos (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και των συνοδών δραστηριοτήτων (σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, λιμενικές εγκαταστάσεις, λατομείο ασβεστόλιθου, χώροι απόθεσης στερεών αποβλήτων),στη θέση Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας.
Η τροποποίηση γίνεται λόγω της επέκτασης του υφιστάμενου Κεντρικού Υποσταθμού Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και της διασύνδεσής του με τον παρακείμενο Σταθμό παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και αφορά ειδικότερα:
– Επέκταση του υφιστάμενου κεντρικού υποσταθμού με εγκατάσταση νέου τμήματος Υπερυψηλής Τάσης 400kV σε χώρο εντός υφιστάμενου γηπέδου δραστηριότητας που περιλαμβάνει διαμόρφωση της έκτασης ανάπτυξης, περιμετρική περίφραξη, διαμόρφωση κυκλοφοριακών διευθετήσεων της εσωτερικής οδοποιίας της δραστηριότητας, έργα διαχείρισης όμβριων υδάτων, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
– Εγκατάσταση και λειτουργία δύο καλωδιακών Γραμμών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV, συνολικού μήκους περίπου 1.500 μέτρων εκάστη με σκοπό τη διασύνδεση με τον παρακείμενο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ιδιοκτησίας της εταιρείας.
Η διασύνδεση της επέκτασης του κεντρικού υποσταθμού με τον Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Mytilineos, ονομαστικής ισχύος 826MW, θα γίνει με την εγκατάσταση και λειτουργία δύο καλωδιακών Γραμμών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV, συνολικού μήκους περίπου 1.500 μέτρων εκάστη. Η όδευση των καλωδίων υψηλής τάσης θα λάβει χώρα επί υφιστάμενων και νέων μεταλλικών κατασκευών (ικριωμάτων).
Το ύψος ανάρτησης-τοποθέτησης επί των ικριωμάτων θα κυμαίνεται από τα 4 μ. έως και τα 6 μ. Σε μήκος περίπου 260-280 μ. από τον Υποσταθμό, θα γίνει ανάρτηση των καλωδίων στην εξωτερική πλευρά του τοίχου αντιστήριξης, σε ύψος περίπου 2,5 μέτρα από το ύψος της στάθμης εδάφους.
Η διάταξη όδευσης του καλωδίου σε κάθε περίπτωση θα είναι τριγωνική. Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας τα δύο καλωδιακά συστήματα θα επιμερίζονται το συνολικό φορτίο ενώ σε περιόδους συντήρησης ή βλάβης θα λειτουργεί ένα καλωδιακό σύστημα.
Μετά την υλοποίηση της επέκτασης οι συνδέσεις του κεντρικού υποσταθμού θα είναι οι εξής:
- Με τον υφιστάμενο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 826MW, για την απομάστευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
- Με υποσταθμό υψηλής τάσης 150KV ευθύνης ΑΔΜΗΕ
- Με τα επιμέρους τμήματα της δραστηριότητας της εταιρείας(τρεις σειρές ηλεκτρόλυσης, βοηθητικές εγκαταστάσεις της ηλεκτρόλυσης και υπόλοιπα τμήματα του εργοστασίου, χυτήριο, άνοδοι, παραγωγή αλουμίνας, συνεργεία, γραφεία).
- Η περιοχή επέκτασης του υφιστάμενου υποσταθμού είναι εμβαδού 14,5 στρεμμάτων.
Η είσοδος σε μια νέα εποχή
Με τη λειτουργία του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού υψηλής απόδοσης της Mytilineos εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Ο νέος σταθμός CCGT, ισχύος 826MW, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, ενώ διαθέτει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας classH, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό CCGT στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.
Όπως είχε επισημάνει ο κ. Μυτιληναίος, το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς θα ξεπεράσει τα 2 GW, καθιστώντας τον όμιλο έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο της θερμοηλεκτρικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, όμως, είναι η πρώτη νέα σύγχρονη μονάδα που μπαίνει στην «πρίζα» ενώ ακολουθούν αντίστοιχες μεγάλες επενδύσεις της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» (Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης (ΔΕΗ-Όμιλος Κοπελούζου- ΔΕΠΑ), της «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» κ.α.