Ο Θ. Ζεμπίλης ζητά απλοποίηση της διαδικασίας για αποκατάσταση κτιρίων μετά από φυσικές καταστροφές

Ερώτηση σε Κ. Καραμανλή

13 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αποκατάσταση κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ζητά ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.

Ειδικότερα, η με αρ. πρωτ. 1391/13.12.2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Η Εύβοια τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετώπισε δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές. Την φονική πλημμύρα «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020 και την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Ιδίως στην δεύτερη περίπτωση, πολλά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς ή μερικώς, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ή ένοικοί τους να αναζητούν στέγη.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πολιτείας για να στηριχθούν οι πληγέντες, συγκεκριμένες διαχρονικές παθογένειες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προκαλούν σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Ενώ, λοιπόν, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επιδιώκει την γρήγορη καταβολή της κρατικής αρωγής, ο διοικητικός μηχανισμός που καλείται να την υλοποιήσει καθυστερεί. Οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων, αυτοψιών και διασταύρωσης των στοιχείων είναι χρονοβόρες, ενώ την ίδια στιγμή οι πληγέντες περιμένουν τα χρήματα για να ξαναφτιάξουν τα σπιτικά τους.

Από τα παραπάνω καθίσταται επιτακτική ανάγκη η αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αποκατάσταση των ζημιών και ιδίως των κτιρίων από τις φυσικές καταστροφές, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες ελέγχου και καταβολής της κρατικής αρωγής. Στον πυρήνα της όποιας παρέμβασης πρέπει να βρίσκεται η απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να αποδίδονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις και να μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αδειών επισκευής.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024