Σεισμός στην Εύβοια-Παπαδόπουλος: Πάνω από 70 μετασεισμοί-Ξεκινούν έλεγχοι στα κτήρια

Περισσότεροι από 70 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ, το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12), σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

29 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η σεισμική δραστηριότητα στα Νέα Στύρα βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο μήνα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό «θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός.. χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε για το σεισμό στα Ψαχνά ότι πρόκειται για νέα εστία ωστόσο γνωστή από το παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, από τα 4,9 Ρίχτερ δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη (29/12) αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν όλα τα δημόσια κτήρια και σχολεία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024