, ,

Θ. Χειμάρας: Προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Φθιώτιδας

16 θέσεις στη Φθιώτιδα

20 Δεκεμβρίου 2022

του/της Θεοφανία Μίγκου

«Με έξι (6) θέσεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού και δέκα (10) θέσεις ορισμένου χρόνου, ενισχύονται οι αρχαιολογικού χώροι και τα μουσεία της Φθιώτιδας», ενημερώνει τον Θέμη Χειμάρα η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Μενδώνη στην απάντησή της, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με την με ΑΠ 1134/29.11.2022 ερώτησή του, ο κ. Χειμάρας έθετε το ζητήματα λειτουργίας σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Φθιώτιδας, που οφείλονταν στην έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με την απάντησή του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα πλαίσια του προγραμματισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για το έτος 2023, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας έχουν κατανεμηθεί έξι (6) θέσεις του κλάδου ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης, ως εξής:

α) στον χώρο Θερμοπυλών μία (1)

β) στον χώρο Αμφίκλειας μία (1)

γ) στο Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρο Περιοχής Αταλάντης δύο (2) και

δ) στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη δύο (2), εκ των οποίων η μια αφορά σε θέση ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Αναφορικά με την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, εγκρίθηκε η κίνηση της διαδικασίας πρόσληψης έξι (6) θέσεων ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης Φυλάκων Αρχαιοτήτων για διάστημα επτά (7) μηνών και τεσσάρων (4) θέσεων για διάστημα πέντε (5) μηνών, σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Για το ζήτημα της επιπλέον μοριοδότησης του κριτηρίου εντοπιότητας των υποψηφίων, το υπουργείο αναφέρει πως το ΑΣΕΠ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που μπορεί να θέσει τα κριτήρια.

Τέλος, στην απάντησή της η κ. Υπουργός, επισημαίνει ότι δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για κάλυψη αναγκών επιστημονικού προσωπικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες έγκρισης προσλήψεων, ενώ, όσον αφορά στον Β’ κύκλο κινητικότητας για το τ.έ., δεν έχουν καταχωρηθεί θέσεις για μετάταξη ή απόσπαση.

Ο κ. Χειμάρας δήλωσε σχετικά: «Η καλή είδηση είναι πως μετά από πολλά χρόνια, οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Φθιώτιδας ενισχύονται σε φυλακτικό προσωπικό, με την πρόσληψη έξι (6) θέσεων μόνιμου και δέκα (10) θέσεων ορισμένου χρόνου.

Δεδομένου ότι οι ανάγκες κάλυψης των οργανικών θέσεων είναι πολλές, αναμένουμε σε επόμενη προκήρυξη την κάλυψη των επιπλέον κενών.

Αδιαμφισβήτητα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με επίμονη, σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά, καλύπτει τα κενά δεκαετιών και εφαρμόζει πολιτικές που ενδυναμώνουν την προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

Είναι δεδομένο πως εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σθεναρά, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που παραμένουν.

Ευχαριστώ θερμά της κ. Μενδώνη, για την διαρκή στήριξη των αιτημάτων της Φθιώτιδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024