Χρ. Σταϊκούρας: Αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα"

17 Δεκεμβρίου 2022

του/της Newsroom

Αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα πεπραγμένα του ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την οποία διαδέχθηκε αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ευκλ. Τσακαλώτο,

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ακούσαμε «μηδενιστική κριτική, ακατάληπτη επιχειρηματολογία και οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς”, με τον ΣΥΡΙΖΑ, να επαναλαμβάνει μοιραία για τη χώρα λάθη του παρελθόντος, παραλυτικά προσκολλημένος στις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεοληπτικές εμμονές και την πολιτική ανευθυνότητα» είπε ο υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, βάλτωσε την οικονομία όταν όλη η Ευρώπη ευημερούσε, επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς, αύξησε φόρους και οδήγησε σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων το τραπεζικό σύστημα, ζημιώνοντας Δημόσιο και φορολογούμενους, ενώ ως αντιπολίτευση άλλα υποσχόταν, και τελικά, ως κυβέρνηση, άλλα έπραξε: Υποσχέθηκε υψηλή ανάπτυξη, και τελικά πέτυχε στασιμότητα στην τετραετία. Υποσχέθηκε κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και τελικά δημιούργησε τη γενιά των 300 ευρώ. Υποσχέθηκε μείωση φορολογικών βαρών, και τελικά επιδόθηκε – από ιδεολογική εμμονή – σε δεκάδες αυξήσεις φόρων, κυρίως για τη μεσαία τάξη. Υποσχέθηκε άσκηση κοινωνικής πολιτικής, και τελικά έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε ή και αύξησε τις εισφορές υγείας. Υποσχέθηκε αύξηση του αφορολόγητου ορίου, και τελικά – παρά τις θεατρινίστικες απειλές περί παραίτησης – προχώρησε σε μείωσή του. Υποσχέθηκε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, και τελικά τον αύξησε.

Υποσχέθηκε επίλυση του υψηλού όγκου των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2015, και τελικά τα παρέδωσε στο ποσοστό του 2014. Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, και τελικά νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το 2017, γιατί, όπως υποστήριζε, «είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Υποσχέθηκε ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, και τελικά νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019.

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά. Χρησιμοποιεί τις «Σειρήνες» του λαϊκισμού και της πλειοδοσίας παροχών, νομίζοντας πως θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες να τον ακολουθήσουν και να μπουν, έτσι, σε νέες περιπέτειες. Όμως, οι πολίτες διαθέτουν γνώση, κρίση και μνήμη. Έχουν δυσάρεστες εμπειρίες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό, οι προσκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέφτουν στο κενό. Οι πολίτες επιλέγουν την κυβέρνηση της ΝΔ. Την κυβέρνηση που κινείται με «σημαία» ευθύνης, και όχι με «σημαία» ευκαιρίας είπε ο κ. Σταϊκούρας

Ζητώντας το λόγο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση του κ. Σταϊκούρα είναι αυτή που χρεοκόπησε τη χώρα και έριξε το εισόδημα των Ελλήνων κατά 25%. «Κι έρχεστε να πείτε ότι εσείς τη βγάλατε από τα μνημόνια; Ντροπή σας. (Είστε) και ψεύτης και αλαζόνας και τυχοδιώκτης. Σας τα επιστρέφω όλα τα επίθετα [..] Ο κ. Σταϊκούρας πρέπει να έχει σεβασμό σε αυτά που τράβηξε ο λαός και ακόμα δεν μπορούμε να συνέλθουμε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δική του παρέμβαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναγάγει ως κριτή της πολιτική τους τα φαντς και την ΕΕ “της διαφθοράς και των σκανδάλων”. Αυτοί έχουν συγκεκριμένη μεζούρα, που είναι ο βαθμός ικανοποίησης των αγαθών της καπιταλιστικής ανάπτυξης είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο εκνευρισμός Τσακαλώτου γίνεται όλο και πιο έντονος όσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής: «Αλλά να ξέρετε ότι ο καλύτερος σύμβουλος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η ψυχραιμία ειδικά όταν έχεις να περάσεις πολλές δύσκολες κρίσεις και όταν λογοδοτείς στην ελληνική κοινωνία». Σημείωσε επίσης ότι οι εταίροι και οι θεσμοί σέβονται τις θυσίες των πολιτών και για πρώτη φορά την προηγούμενη Δευτέρα μίλησαν για ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, και όχι τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024