ISOMAT: Σπάει το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ και συνεχίζει τις επενδύσεις με έμφαση τη βιωσιμότητα

Επενδύσεις στη μητρική εταιρία Ελλάδος

4 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η ISOMAT είναι ένας ελληνικός πολυεθνικός Όμιλος παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων. Για περισσότερα από 40 χρόνια γράφει μια ιστορία ποιότητας, αξιοπιστίας, τεχνογνωσίας και αδιάκοπης επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ο Όμιλος διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές της εταιρίες στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, έχει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία ενώ πραγματοποιεί εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

Παρουσιάζοντας συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη μέσα από στοχευμένες κινήσεις αλλά και επενδύσεις ο Όμιλος ISOMAT απασχολεί πλέον 542 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό εκ των οποίων οι 99 είναι διπλωματούχοι Μηχανικοί και Χημικοί Μηχανικοί.

Tο 2021 αύξησε ακόμα περισσότερο τα οικονομικά του μεγέθη, συγκεκριμένα κατά 18,2% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας τα 88,17 εκατομμύρια ευρώ.

To 2022 συνέχισε την αναπτυξιακή του διαδρομή με την εκτίμηση ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2022 θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.
Ο Όμιλος επιδεικνύει έντονη εξωστρέφεια με τις πωλήσεις εκτός Ελλάδος να αντιστοιχούν περίπου στο 50% του κύκλου εργασιών του.

Και στην ελληνική αγορά η ISOMAT αναπτύσεται με διψήφιο ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 21% στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2020.

Ο όμιλος ISOMAT στον τομέα των επενδύσεων, κατά την τελευταία τετραετία, υλοποίησε επενδυτικό πλάνο συνολικού προϋπολογισμού 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επίκεινται νέες επενδύσεις κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Επενδύσεις στις θυγατρικές εξωτερικού
Εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην παραγωγική θυγατρική του ομίλου στη Σερβία πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους  4,5 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού. Σε ό,τι αφορά την παραγωγική θυγατρική της Ρουμανίας οι επενδύσεις ανήλθαν στα 5,6 εκατομμύρια ευρώ με αντικείμενο την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής κονιαμάτων και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής χρωμάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και επιπλέον επενδύσεις 600 χιλιάδων ευρώ στη συγκεκριμένη θυγατρική.

Η ISOMAT εκτός από τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στις δύο προαναφερθείσες χώρες διατηρεί και παρουσία μέσω της εμπορικής θυγατρικής στη Βουλγαρία. Εκεί πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 400 χιλιάδων ευρώ για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο Όμιλος ISOMAT δραστηριοποιείται ενεργά και μέσω των υπόλοιπων τεσσάρων εμπορικών θυγατρικών στη Γερμανία, Σλοβενία, Ρωσία και Τουρκία.

Επενδύσεις στη μητρική εταιρία Ελλάδος
Η μητρική εταιρία στην Ελλάδα πραγματοποίησε επενδυτικές δαπάνες 10 εκατομμυρίων ευρώ με την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής, μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, την επέκταση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 1ΜW, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις 8,9 εκατομμυρίων ευρώ και επίκειται η έγκριση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η ISOMAT στη Νότια Ελλάδα από την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023 μετακομίζει από τις εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, σε νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο Αττικής. Οι νέες εγκαταστάσεις της βρίσκονται επί οικοπέδου 28.000 τ.μ. με αποθηκευτικούς και γραφειακούς χώρους συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ.

ISOMAT για ένα βιώσιμο μέλλον
Ο Όμιλος έχει θέσει τη βιωσιμότητα στρατηγική του προτεραιότητα. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό του στόχο σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθεί, στα τελικά προϊόντα που αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά έως και τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει.

Κατά τη διάρκεια του 2021 η ISOMAT ολοκλήρωσε τον πρώτο της διετή απολογισμό ESG και την πρώτη της έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας για τα έτη 2019-2020. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση του δεύτερου διετούς απολογισμού για τα έτη 2021-2022, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος εγκατέστησε μέσα στο 2022 φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1MW στις στέγες των κτιρίων του εργοστασίου της στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, από τον Μάιο του 2022 συμμετέχει στην περιβαλλοντικά στοχευμένη πλατφόρμα “In the Loop”, μια πρωτοβουλία του ομίλου Πλαστικά Θράκης, ο οποίος σχεδιάζει εξειδικευμένα συστήματα ανακύκλωσης κλειστού κύκλου, κλείνοντας έτσι τον κύκλο ζωής του πλαστικού. Η ISOMAT αναλαμβάνει τη συστηματική συλλογή πλαστικών απορριμμάτων, τα διοχετεύει στην πλατφόρμα “In the Loop”, ώστε μέσα από την αναβαθμιστική ανακύκλωση τους να παραχθούν νέα βιώσιμα προϊόντα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εως σήμερα έχουν επιστραφεί 8 τόνοι πλαστικού.

Τέλος, η ISOMAT είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που διαθέτει EPDs (Environmental Product Declarations) για μια τόσο ευρεία γκάμα υλικών και ολοκληρωμένων συστημάτων για κάθε κατασκευαστική ανάγκη. Το EPD αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Επιλέγοντας υλικά που διαθέτουν EPDs, εξασφαλίζεται ο περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών και για τον λόγο αυτό συμμετέχουν στα συστήματα περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων όπως LEED, BREEAM κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024