Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε εκδήλωση του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά

Ευχαρίστησε και συνεχάρη, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου για τις προσπάθειές τους έως τώρα

30 Ιανουαρίου 2023

του/της Newsroom

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 η εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά και η βράβευση Μαθητριών και Μαθητών για τον διαγωνισμό με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρου του Δήμου Θηβαίων και παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Θηβών π. Γεώργιος Τουλουμάκος, οι τοπικές αρχές, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, Βουλευτές, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κλήρος και λαός. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Κατόπιν, κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος -ως πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά – αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, η οποία άλλαξε τις συνήθειές μας και την καθημερινότητά μας.

Μιλώντας για την ίδρυση και την λειτουργία του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά ο Μακαριώτατος τόνισε: «Ξεκινήσαμε τότε με μεγάλη όρεξη και όραμα μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του τόπου μας, της Βοιωτίας. Η πανδημία περιόρισε τις δράσεις μας αναγκαστικά. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν ήδη σημαντικές δράσεις μέσω διαδικτύου, αλλά και ένας σημαντικός μαθητικός διαγωνισμός με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με θέμα: «Η σημασία της Επανάστασης του 1821 και η συμβολή της Βοιωτίας σε αυτήν»».

Επεσήμανε ότι πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ευχαρίστησε τον κ. Λάμπρο Κούτσικο που ήταν τότε Διευθυντής, αλλά και όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την κυρία Πόπη Αδαμάκη. Ευχαρίστησε, επίσης, όλες τις καθηγήτριες και τους καθηγητές που εν μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου κινητοποιήθηκαν και υποστήριξαν τους μαθητές τους σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και τις μαθήτριες και τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού που συμμετείχαν στον Μαθητικό διαγωνισμό. Περισσότεροι από 100 μαθήτριες και μαθητές συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο τους και την Ελλάδα. Μαθήτριες και Μαθητές από τη Λιβαδειά, τη Θήβα, το Δίστομο, την Αράχωβα, τη Δαύλεια, την Ασωπία, το Ακραίφνιο, τον Ορχομενό. «Οι νέοι του Νομού μας κινητοποιήθηκαν και έγραψαν πρωτότυπα κείμενα, πρωτότυπα ποιήματα και φιλοτέχνησαν εικαστικά έργα. Οι συμμετοχές τους και τα έργα τους ήταν συγκινητικά», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

Ευχαρίστησε και συνεχάρη, ακόμη, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου για τις προσπάθειές τους έως τώρα και σημείωσε ότι η αποστολή είναι πολύ σημαντική.

«Ωστόσο, η προσπάθεια του Κέντρου μας είναι ακόμα στην αρχή. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταγραφή, την έρευνα και μελέτη της κοινωνικής, ιστορικής, περιβαλλοντικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής εξέλιξης της Βοιωτίας διαχρονικά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και στην συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής Ιατρικής κ. Ιωάννης Μπράμης ανέλυσε τις σχεδιαζόμενες Δράσεις.

Στην συνέχεια εκ μέρους της επιτροπή κριτών για τον διαγωνισμό, μίλησε ο κ. Βασίλης Kαραποστόλης, Ομ, Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας ΕΚΠΑ, ενώ αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.

Με αφορμή τον μαθητικό διαγωνισμό για τα 200 από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή και προσφορά των ιερών μονών στον αγώνα. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους μαθητές, ενώ σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, αλλά δεν βραβεύθηκαν, δόθηκε έπαινος και ένα βιβλίο για δώρο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου, ενώ συμμετείχε η Χορωδία του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστή Λουκά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουλίου 2024