Πώς σβήνονται οι απουσίες μαθητών με κορωνοϊό και γρίπη

Ποιες δικαιολογούνται, νέα εγκύκλιος

11 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στα θρανία τους επέστρεψαν από τη Δευτέρα οι μαθητές των σχολείων, «φέρνοντας» ωστόσο, μαζί τους, και ιούς, όπως αυτούς του κορωνοϊού και της γρίπης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση οι αναπνευστικοί ιοί, με κάποιους εξ αυτών να ζητούν λήψη πιο αυστηρών μέτρων -για τα σχολεία, αλλά και ευρύτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων οι απουσίες μαθητών κινήθηκαν στα φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα, καθώς ούτως ή άλλως κυκλοφορούν ιώσεις σε αυτή την περίοδο. Παρά ταύτα, κάποιοι εκτιμούν ότι όσο οι μέρες προχωρούν το φαινόμενο των απουσιών θα ενταθεί.

Ερωτηθείσα για τις απουσίες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε προ ημερών ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην προσμετρώνται, τόσο για περιστατικά μαθητών με γρίπη όσο και για κορωνοϊό. Τι ισχύει όμως τελικά για τις απουσίες στις περιπτώσεις ιώσεων; Πώς δικαιολογούνται και πώς «σβήνονται»;

Πώς σβήνονται οι απουσίες μαθητών που νοσούν με γρίπη

Φέτος, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που παρουσιάζει έξαρση στην κοινότητα, καθώς «φουντώνει» μετά από δυο χρόνια και η γρίπη. Γι’ αυτό τον λόγο, στις 3 Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τις απουσίες μαθητών που νοσούν με γρίπη.

Στην εγκύκλιο για τη γρίπη, που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζωή Μακρή και η οποία εστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής «καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται».

Οι απουσίες που μπορούν να σβηστούν αφορούν στους μαθητές που νόσησαν ή θα νοσήσουν στο διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Για να «σβηστούν», ωστόσο, οι απουσίες θα πρέπει να προσκομιστεί από τους γονείς «πρόσφατη βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

ΠΗΓΗ : IEFIMERIDA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024