Σ. Μπένος: Σύνθεση ονείρων το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας

Με αφορμή την παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και τη συμβολική εκκίνηση της φάσης της υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων του προγράμματος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της περιοχής, Σταύρος Μπένος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, περίγραψε τις πτυχές του εν λόγω project. Αναφερόμενος […]

17 Ιανουαρίου 2023

του/της Newsroom

Με αφορμή την παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και τη συμβολική εκκίνηση της φάσης της υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων του προγράμματος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της περιοχής, Σταύρος Μπένος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, περίγραψε τις πτυχές του εν λόγω project.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο τόνισε ότι αφορά ένα ολιστικό πρόγραμμα για μια ολική καταστροφή και περιλαμβάνει κορυφαίες στρατηγικές υποδομές, μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένεται να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

«Στόχος μας ήταν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι οραματικό και ταυτόχρονα εφαρμόσιμο. Το πρόγραμμα που εν τέλει παρουσιάστηκε, είναι μια σύνθεση ονείρων γιατί προηγήθηκε μια πολύ δυναμική δημόσια διαβούλευση προκειμένου να καταλήξουμε στην συγκεκριμένη πρόταση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, που ονομάζεται “Εύβοια Μετά”, υπηρετεί την τριπλή αειφορία (περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική) και εδράζεται στη διπλή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή) και την καινοτομία.

«Καταλήξαμε σε 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ. Από αυτά, 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2023», επισήμανε, εξηγώντας παράλληλα ότι όλα έχουν εξασφαλισμένους πόρους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το σύνολο των έργων που επελέγησαν εκπληρώνουν τέσσερα βασικά κριτήρια, της πρότασης και αποδοχής από την τοπική κοινωνία, της πολιτικής αποδοχής, του χρονοδιαγράμματος καθώς και της ωρίμανσης και χρηματοδότησης από συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φορέα».

Όπως επισήμανε, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, δεσπόζουν δύο τεράστια ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών – Στροφιλιάς, Στροφιλιάς– Ιστιαίας και οι πέντε κλάδοι του αλλά και ο ο “ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ” του Νέου Δάσους που θα συνδυάζει την κοινωνική και την κυκλική οικονομία και περιλαμβάνει και τον τακτικό καθαρισμό του νέου δάσους από τη βιομάζα .Εξίσου σημαντική είναι -μεταξύ άλλων- και η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού.

«Αυτό που επιδιώκουμε να συμβεί για πρώτη φορά στη Βόρεια Εύβοια, είναι η περίφημη οικονομία του δάσους, δηλαδή πώς θα αναδείξουμε τους πόρους τους δάσους οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τα υπολείμματά του που αποτελούν την αφετηρία όλων των δεινών και των πυρκαγιών. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε αυτή την μεγάλη πληγή σε μεγάλη προοπτική για την αναγέννηση του δάσους και της τοπικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024