Στην Αθήνα τη Δευτέρα οι ρετσινάδες και οι υλοτόμοι της βόρειας Εύβοιας

9 Ιανουαρίου

4 Ιανουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην Αθήνα κατεβαίνουν στις 9 Ιανουαρίου οι ρετσινάδες και οι υλοτόμοι της βόρειας Εύβοιας, όπου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα αιτήματα τους αφορούν στην άμεση έναρξη του 2ου κύκλου του 7ετούς προγράμματος, στην εξόφληση όλων των μισθών, καθώς και να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα όλοι οι δασεργάτες – υλοτόμοι που δεν είχαν ενασχόληση με τη ρητίνευση, να συμπεριληφθούν και οι νέοι ρετσινάδες. Επίσης, οι διεκδικήσεις τους αφορούν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση, όπως να χαρακτηριστούν δασεργάτες και τα ένσημά τους να είναι δασεργατικά α’ κλάσης βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας, αύξηση της τιμής πώλησης της ρητίνης, αλλά και μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου ΡητινοκαλλιεργητώνΔασεργατών Εύβοιας, Βαγγέλης Γεωργαντζής και μέλη της διοίκησης του Σωματείου έχουν μέχρι και αύριο Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, συνεχείς συναντήσεις στα χωριά με μέλη των συνεταιρισμών, ρετσινάδες και δασεργάτες, οργανώνοντας την κινητοποίηση στην Αθήνα και τη συνέχιση του αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά.

Πιο αναλυτικά

 •  Για τους υλοτόμους που δεν είχαν ενασχόληση με την ρητίνευση και που μείνανε χωρίς αντικείμενο εργασίας, η κυβέρνηση ακόμα δεν προβλέπει τίποτα.
 • Για τους ρετσινάδες που ρητίνευσαν για πρώτη φόρα η κυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτα.
 • ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 12ΜΜ
 • ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ:

ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ-ΥΛΟΤΟΜΟΙ

 • ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 • ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο 2ος ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Με τον αγώνα μας όλο το προηγούμενο διάστημα κερδίσαμε πολλά. Καταφέραμε σημαντικά βήματα, ωστόσο πολλά από αυτά που απαιτήσαμε και παρότι μας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν, είναι ακόμα στον αέρα.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ, ΤΩΡΑ

να αυξήσουμε την πίεση, να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας, για να κατοχυρώσουμε αυτά που κερδίσαμε και για να υλοποιηθούν στο σύνολο τους τα αιτήματά μας. Τώρα όλοι οι Ρετσινάδες σαν μια γροθιά, να κατέβουμε ξανά στο δρόμο!

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Ενάμιση σχεδόν χρόνο  μετά την καταστροφική πυρκαγιά που με ευθύνη της κυβέρνησης έκαψε τον τόπο μας ολοκληρωτικά και μας άφησε χωρίς αντικείμενο εργασίας παρά τις διαβεβαιώσεις το 70% των πυρόπληκτων ρετσινάδων και δασεργατών βρίσκονται ακόμα χωρίς μεροκάματο. Οι δεσμεύσεις του κ. Τριαντόπουλου στην Λίμνη παρουσία δεκάδων συναδέλφων για έναρξη του  β’ κύκλου τον Σεπτέμβρη αποδειχτήκαν λόγια του αέρα, και ο Σεπτέμβρης έγινε Νοέμβρης και τώρα φτάσαμε Δεκέμβρη.  Ξαφνικά με την ανακοίνωση μας πως πάμε για κινητοποιήσεις στις 7/12 βγήκε αμέσως η τροποποίηση της ΚΥΑ με τους όρους που θέσαμε από την πρώτη συνάντηση.Μία ακόμα κίνηση καθησυχασμού και το λέμε αυτό γιατί έχουμε πικρή πείρα. Να θυμίσουμε ότι η ΚΥΑ για τον πρώτο κύκλο βγήκε στις 2 Μαρτίου και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την δουλειά οι μισοί τον Αύγουστο και οι υπόλοιποι τον Σεπτέμβρη. Όσο για τους μισθούς ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Για τους υλοτόμους που δεν είχαν ενασχόληση με την ρητίνευση και που μείνανε χωρίς αντικείμενο εργασίας, η κυβέρνηση ακόμα δεν προβλέπει τίποτα.

 • Για τους ρετσινάδες που ρητίνευσαν για πρώτη φόρα η κυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτα.

Είναι πρόκληση να έρχεται ο υπουργός Τριαντόπουλος στην Ιστιαία και να λέει “βρωμιές”, ότι εμείς φταίμε για την καθυστέρηση του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή το σωματείο έκανε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν οι λίστες με τους συναδέλφους και τους κύκλους που θέλουν να ενταχθούν. Του απαντάμε: “Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει…”

   Διεκδικούμε :  

 • Να ξεκινήσει άμεσα ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να εξασφαλιστεί η άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων όπως ορίζει η σύμβαση.
 • Να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα όλοι οι δασεργάτες- υλοτόμοι που δεν είχαν ενασχόληση με την ρητίνευση.
 • Να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και οι νέοι ρετσινάδες.
 • Να γίνει αλλαγή της ιδιότητας μας στην σύμβαση εργασίας και χαρακτηριστούμε δασεργάτες και τα ένσημά μας να είναι δασεργατικά ά κλάσης βαρέα και ανθυγιεινά όπως αρμόζει για μια δουλειά με τέτοιες συνθήκες.
 • Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση, ο ρουχισμός ασφαλείας και τα  απαραίτητα εργαλεία για όλους τους εργαζόμενους.
 • Αύξηση της τιμής πώλησης και επιδότησης της ρητίνης για να μην ερημώσουν κ άλλο τα χωριά μας.
 • Αναβάθμιση της ασφαλιστικής κλάσης των ενσήμων για τους ρετσινάδες (είναι απαράδεκτο με πλήρη σύνταξη, ένας ρετσινάς να πληρώνεται 420 ευρώ)
 • Μέτρα τώρα αντιπυρικής προστασίας στο δάσος που δεν κάηκε αλλά και στο καμένο για να μην χαθεί οριστικά.
 • Ίση μεταχείριση σε όλους τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα από τα αρμόδια δασαρχεία.

Θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας!

Οργανώνουμε από τώρα την κάθοδο μας.Δηλώνουμε όλοι συμμετοχή στα παρακάτω τηλέφωνα:

6936192058

6984941948

Το ΔΣ του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Ευβοίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Μαρτίου 2023