,

29 χρόνια Νεομαγνησιώτικος γάμος-Το λαϊκό δρώμενο που «πάντρεψε» Μικρασιάτες πρόσφυγες και Ρουμελιώτες

Δείτε φωτογραφίες

28 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Στην μακραίωνη διαδρομή σε μια παραδοσιακή, κοινωνική και εύθυμη λαογραφία και κουλτούρα, πραγματοποιήθηκε για 29η χρονιά ο Νεομαγνησιώτικος γάμος… παρά τις αρχικές αντιρρήσεις αφού σαν ήθελαν η νύφη (Μαριγώ) και ο γαμπρός (Χαραλάμπης), ξεπέρασαν τις αρχικές δυσκολίες και τελικά «ένωσαν» τις τύχες και τις ζωές τους συμφιλιώνοντας παραδόσεις και έθιμα Μικρασιατών προσφύγων και Ρουμελιωτών.

Πρόκειται για τον αποκριάτικο Νεομαγνησιώτικο γάμο που αναπαριστά τα ήθη και τα έθιμα της δεκαετίας του ΄30, όταν άρχισαν να γίνονται οι πρώτοι γάμοι ανάμεσα σε Ρουμελιώτες και προσφυγές από την Μικρά  Ασία. Περιγράφεται με χιούμορ η αρνητική υποδοχή τους από τους ντόπιους, τα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Όμως με τους γάμους Μικρασιατών και Ρουμελιωτών έγινε η σύνθεση, το μπόλιασμα που οδήγησε στην πρόοδο του τόπου.

Με «παραλλαγές» στην διαδικασία πριν το γάμο που έλαβε χώρα στο προαύλιο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μαγνησίας, με καυστική σάτιρα, γέλιο, συγκινήσεις, προβληματισμό και ηχηρά  πολιτικά και αυτοδιοικητικά μηνύματα στους τοπικούς άρχοντες της περιοχής, ο Νεομαγνησιώτικος γάμος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το παρών έδωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή  – Θεοδώρου, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, οι υποψήφιοι Βουλευτές Φθιώτιδας Νίκος Πάπουτσας, Βασιλική Λάζου, Νίκος Μπέτσιος, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ευμορφία Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη και πλήθος Νεομαγνησιωτών και όχι μόνο.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας ενώ «μετά το γάμο» ακολούθησε σύμφωνα με την παράδοση, φαγοπότι με σαρακοστιανά εδέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Μαΐου 2023