Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν έναν νόμο που προβλέπει “άδεια εμμήνου ρύσεως” για τις γυναίκες εργαζόμενες, ένα μέτρο καθόλα πρωτότυπο για το χώρο της Ευρώπης.
Ο νόμος εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές και η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες στον κόσμο που θεσπίζει με νομοθεσία το εν λόγω μέτρο.
Με αυτόν τον νόμο ορίζεται διακοπή της εργασίας για λόγους εμμηνορρυσίας” που μπορεί να σχετίζονται με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση και αναφέρεται ως ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία.
Η “άδεια εμμήνου ρύσεως” είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα ενός ευρύτερου σχεδίου νόμου με στόχο την αύξηση της πρόσβασης στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία γίνονται μόνο το 15% των αμβλώσεων λόγω της άρνησης της πλειοψηφίας των γιατρών.
Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει στις ανήλικες κοπέλες να προχωρούν σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων από την ηλικία των 16 και 17 ετών.
