Αλλαγές στις ποινές που ορίζει Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Πότε θα αφαιρείται η άδεια

24 Φεβρουαρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι οδηγοί που θα προβούν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, για τρίτη φορά μέσα σε 5 έτη, δεν θα χάνουν δια βίου το δίπλωμά τους όπως ίσχυε πριν, αλλά αυτό θα αφαιρείται για 5 έτη.

Ειδικότερα στο Άρθρο 61 «Ρυθμίσεις αναφορικά με το κυρωτικό πλαίσιο παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. – Αντικατάσταση παρ. 4 και 6 άρθρου 28 ν. 4530/2018», ορίζονται τα εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ