H εισήγηση του Γ. Κοτρωνιά στο νομοσχέδιο για την Καινοτομία στο Δημόσιο (βίντεο)

Εισήγηση βουλευτή Γ. Κοτρωνιά στο νομοσχέδιο για την Καινοτομία στο Δημόσιο – Ρυθμίσεις για τη λειτουργεία των ΟΤΑ και επίλυση θέματος αδιόριστων στις Προκηρύξεις 2Κ/2019 και 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ

28 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Δύο σημαντικές εκκρεμότητες από τις Προκηρύξεις 2Κ/2019 και 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, τακτοποιούνται με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το Σύστημα Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα, το οποίο εισηγήθηκε σήμερα ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς στην ολομέλεια της βουλής.

Συγκεκριμένα, με σχετικές τροπολογίες, τακτοποιούνται και τα τελευταία 164 άτομα που είχαν μείνει εκτός του διαγωνισμού για το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» και συνεχίζουν να εργάζονται και, επίσης, τακτοποιούνται 1116 άτομα που είχαν λάβει μέρος στην 2Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για πρόσληψη προσωπικού Υγείας, οι οποίοι έμεναν εκτός, λόγω των θεμάτων ειδικής εμπειρίας.

Όσον αφορά στο Σύστημα Καινοτομίας, ο βουλευτής ανέφερε στην ομιλία του, ότι για πρώτη φορά, θεσμοθετείται ένα σύστημα που καθορίζει το πλαίσιο ανάπτυξης της καινοτομίας στο Δημόσιο και που θα υποκινεί, αλλά και θα στηρίζει τους φορείς, ώστε να σχεδιάζουν πρωτότυπα έργα και να αναπτύσσουν καινοτομίες.

Για την εφαρμογή του συστήματος θεσπίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καινοτομία στον Δημόσιο Τομέα και για πρώτη φορά καθίσταται η καινοτομία παράγοντας αξιολόγησης των προϊσταμένων στο σύστημα στοχοθεσίας του Δημοσίου.

Προωθείται η κατάρτιση των εκπροσώπων των δημοσίων φορέων, με τα Προγράμματα Επιτάχυνσης και τα Εργαστήρια Καινοτομίας και δημιουργείται ένα πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Γνώσης & Ανοικτής Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα», καθώς και το «Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα» για τη συγκέντρωση και προβολή των καλών πρακτικών.

Δημιουργούνται κίνητρα στους φορείς με τη θέσπιση του Εθνικού Διαγωνισμού Πρωτοτύπων και Καινοτομίας για την ανάδειξη των καλύτερων ιδεών, ενώ για την επιβράβευσή τους θεσπίζονται τα Βραβεία Καινοτομίας, που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη της καινοτομίας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο τακτοποιεί σημαντικά και άμεσα ζητήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως η μείωση της ταχύτητας διορισμών στο Δημόσιο, ο εξειδικευμένος προσωπικός βοηθός, υπαλλήλων του δημοσίου τομέα με αναπηρία, για την ασφαλή μετακίνησή τους στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, θέματα εκλογικής διαδικασίας των  ΟΤΑ, η κατάρτιση συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με μείωση του απαραίτητου αριθμού υποψηφίων στις δημοτικές κοινότητες στο 60% του συνόλου και το πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς. Αξίζει να σημειωθεί η διάταξη, με την οποία προβλέπεται η επιχορήγηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων των Δ.Ε.Υ.Α., για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων, όπως και των δήμων, κατά των οποίων έχει εκκινήσει διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024