,

Κακοκαιρία: Συνεχίζονται τα προβλήματα σε Εύβοια και Βοιωτία-Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά

Μάχη του ΔΕΔΔΗΕ και της Πυροσβεστικής για αποκατάσταση των βλαβών

7 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Κυκλωμένοι από χιόνια και παγετό ξημέρωσαν οι κάτοικοι στην Βόρεια Εύβοια, σε τμήμα του νομού Βοιωτίας γύρω από τη Θήβα και στη νότια πλευρά της Φθιώτιδας στην περιοχή της Αταλάντης και του Μαρτίνου.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδος οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα.

Ωστόσο, στη Βόρεια και κυρίως στην Κεντρική Εύβοια οι χθεσινές χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, αφού σε ορισμένα ορεινά χωριά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, καθώς εκεί το χιόνι έφτασε και το ένα μέτρο.

Τα σχολεία και συνολικότερα οι δομές εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Εύβοια και τη Φθιώτιδα παραμένουν και σήμερα κλειστές, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία και σε ορισμένες περιοχές της Βοιωτίας και της Φωκίδας με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων.

Σφοδρή χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην πόλη της Θήβας, με 40 μηχανήματα να επιχειρούν και στη  Λιβαδειά (Στενή Αλιάρτου).

Στην σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων και τις Πολιτικές Προστασίες, τονίστηκε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η α΄φάση κακοκαιρίας του φαινομένου «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ». Στη β΄φάση αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός, καθώς επίσης και όλες τις ενέργειες, όπως αυτές διαμορφώνονται ανάλογα με την κίνηση του φαινομένου.

«Συνεχίζουμε να κρατάμε ανοικτούς τους δρόμους μας. Είμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους μας, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική καθώς και τον ΔΕΔΔΗΕ όπου χρειαστεί και αν χρειαστεί, βοηθώντας  στην μετακίνηση των συνεργείων.

Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και έχοντας μαζί τους αλυσίδες. Είμαστε όλοι στις θέσεις μας έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Καλή δύναμη σε όλους μας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έκανε την εμφάνιση της και στην πόλη της Χαλκίδας, με δεκάδες χωριά να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Αγ. Σοφία, Άκρες, Παγώντας, Μαρκάτες, Καμαρίτσα, Δρυμώνας, Μαρούλι, Κούλουρος, Καστανιώτισσα, Μηλιές, Κρυονερίτης, Κοκκινομηλιά, Βουτάς, Μονοκαρυά, Άνω Μονοκαρυά, Άγιος Γεώργιος Ιστιαίας, Ήλια, Λουτρά Αιδηψού, Ταξιάρχης, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Δαμνιά, Παλαιοχώρι, Καλαμούδι Δυμούδι, Αγία Άννα, Κοτσικιά, Κεράμεια, είναι κάποια από τα χωριά, όπου η χιονόστρωση έχει φτάσει στο μισό μέτρο και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Καλκούνης, πρώην τεχνικός προϊστάμενος της ΔΕΗ στην Βόρεια Εύβοια, μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν σφοδρά την περιοχή το καλοκαίρι, το δίκτυο της ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκε πλήρως. Δεν κόπηκαν όμως τα δέντρα κατά μήκος των ηλεκτρικών συρμάτων.
Ως αποτέλεσμα, τα κλαδιά βάρυναν από το χιόνι και έπεσαν πάνω στις κολώνες κόβοντας το ρεύμα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαντουδίου, Λίμνης, και Αγίας Άννας Γ. Τσαπουρνιώτη, για την κοπή των δέντρων είχαν πληρωθεί ειδικά συνεργεία. Ο ίδιος τονίζει ότι οι προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των προβλημάτων είναι υπεράνθρωπες.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδιτης: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Αυτή την ώρα επιχειρούν 100 μηχανήματα έργου. Ωστόσο, καλό θα είναι να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις. Και οι οδηγοί να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Το χιόνι στα ορεινά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων είναι πολύ και συνεχίζεται έντονη χιονόπτωση. Την ίδια ώρα έντονη χιονόπτωση παρουσιάζεται στον Άγιο και στους δήμους της Β. Εύβοιας.»

Στην κυκλοφορία δόθηκε ο δρόμος ΕΟ77 στο τμήμα Ψαχνά – Προκόπι

Με υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία στο τμήμα της ΕΟ 77 Ψαχνά-Προκόπι στην Εύβοια που έχει δοθεί ξανά στην κυκλοφορία μετά από τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω πεσμένου καλωδίου και δέντρων που ανάγκασαν τις αρχές να τον αποκλείσουν για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
«Κατόπιν αποκατάστασης του προβλήματος πεσμένου καλωδίου και αρκετών κορμών δέντρων στην ΕΟ 77 στο τμήμα Ψαχνά-Προκόπι, που μας ανάγκασαν να διακόψουμε για αρκετή ώρα την κυκλοφορία, ο δρόμος παραδόθηκε και πάλι σε χρήση με υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, τους εθελοντές μας και βέβαια στους δεκάδες χωματουργούς σε όλη την Π.Ε. Εύβοιας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή θέτοντας σε κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις την ίδια τους τη ζωή. Ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς καθώς υπάρχουν πολλά επικίνδυνα δέντρα κατά μήκος των οδικών μας αξόνων με σημαντική σώρευση χιονιού», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας

Στο εθνικό δίκτυο βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς, επίσης, και σε οδικούς άξονες Βοιωτίας και της Ευβοίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Στερεάς Ελλάδας η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, πάνω από 3,5 τόνων, εκτός από το εθνικό δίκτυο απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Νομός Βοιωτίας

  • Από τη 56,728 έως 121,250 χ/θ του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Στην Νέα Εθνική Οδός Σχηματαρίου-Χαλκίδας από 0,000 έως 11,000 χ/θ.
  • στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30,000η χ/θ έως την 34,000η χ/θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • στην Ε.Ο. Νεοχωρακίου – Φυλής, από την 4η χ/θ έως 24η χ/θ και
  • στην Ε.Ο. Ελευσίνας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 7η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Αυτοκινητόδρομος Α.Θ.Ε. από την 75,000η έως την 121,250η χ/θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, (από ώρα 07:00 της 07-02-2023)
  • στην Επ. Οδό Αράχωβας – Επταλόφου, από την 12η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού,
  • στην Επ. Οδό Αναλήψεως – Ελικώνα – Κυριακίου,
  • στην Επ. Οδό Κυριακίου – Αγ. Άννας και
  • στην Επ. Οδό Αγίας Τριάδας – Αγίας Άννας.
  • στην Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θηβών από 30η χ/θ έως 42η χ/θ.

Νομός Ευβοίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Εύβοιας καθώς και στη νήσο Σκύρο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από τη 2η χ.θ. της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς ε.ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας/ αυτοκινητόδρομο Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας)
  • από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της ε.ο. Σχηματαρίου-Χαλκίδας/ αυτοκινητόδρομος Α-11
  • από Χαλκίδα προς Π.Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από την 1η χ.θ. της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας-Θηβών  (διασταύρωση Δροσιάς)
  • από Δ.Ε. Αυλίδος προς Π.Α.Θ.Ε., μέσω της Π.Ε.Ο. Χαλκίδας-Θηβών.

 Απαγόρευση κυκλοφορίας , όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως
αντιολισθητικών αλυσίδων/μέσων στην ε.ο. Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16χ/θ (Καστέλλα δήμου Διρφών-Μεσσαπίων) μέχρι και τη 47χ/θ (Προκόπι δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα  02:00 της 07-02-2023)

Νομός Φθιώτιδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Αυτ/μο Α.Θ.Ε., στο τμήμα της από την 121,250 Χ/Θ έως 261,280 Χ/Θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του
  • στον παράδρομο/παράπλευρο Οδικό Δίκτυο του Αυτ/μου Π.Α.Θ.Ε., από την 260,000η χ/θ (περιοχή Αγίων Θεοδώρων), έως την 129,100η χ/θ (Κόμβος Μαλεσίνας),

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

  • στη Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου-Λαμίας, από 8η έως 12η χ/θ. (θέση Ράχες Τυμφρηστού)
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Φουρνά, από την 12η έως την 22η χ/θ (θέση Βράχος),
  • στην Επ. Οδό Φουρνά – Καρδίτσας, από την 50η έως την 60η χ/θ (θέση Ζαχαράκη),
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Κρίκελλου – Δομνίστας, από την 12η έως 25η χ/θ,
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικό Κέντρο, από την 3η έως την 15η χ/θ,
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 30η έως την 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα),
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από την 2η έως την 17η χ/θ και
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Φιδάκια, από την 7η έως την 25η χ/θ.

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επ. Οδό Επταλόφου – Αράχωβας, από την 0η έως την 19η χ/θ και
  • από την 4η χ/θ της Επ. Οδού Πολυδρόσου, έως το Χιονοδρονικό Κέντρο Παρνασσού.

Να τονιστεί ότι η κακοκαιρία θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη όσον αφορά τα φαινόμενα, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024