,

ΝΔ: «Καρκίνος: πρόληψη, κατ’ οίκον νοσηλεία και το ψηφιακό άλμα»

Εκδήλωση με την Κοινωνία των Πολιτών

17 Φεβρουαρίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας εκδήλωση –  συζήτηση με την Κοινωνία των Πολιτών με θέμα: «Καρκίνος: πρόληψη, κατ’ οίκον νοσηλεία και το ψηφιακό άλμα».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Γραμματείες Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού, ΑμεΑ, Επιστημονικών Φορέων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων και τους Γενικούς Γραμματείς που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και τόνισε: «Θέλω πριν απ’ όλα να σας συγχαρώ και να επισημάνω τη διάρκεια, την συνέπεια και την επιμονή σε αυτή τη συζήτηση, που δεν άνοιξε σήμερα αλλά στη Νέα Δημοκρατία την συνεχίζουμε σταθερά. Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά ότι δεν εξαντλείται η αντιμετώπιση του ζητήματος του καρκίνου σε μια πρωτοβουλία, σε μια συζήτηση. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει, με μια σειρά από πρωτοβουλίες, πως δίνουν σημαντική προτεραιότητα στο κομμάτι της υγείας και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τόσο με την πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες υγείας, με την δημιουργία νέων μονάδων, την δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης όπως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», αλλά και με τη συνείδηση ότι έχουμε πολλά βήματα ακόμα μπροστά μας. Η διαφορά μας είναι ότι τώρα δεν μιλάμε για «μακέτες», αλλά για πολιτικές που εφαρμόζονται. Χρειάζεται διάρκεια, χρειάζεται συνέπεια και πολιτικές που εφαρμόζονται. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος δεν γίνεται σε μια μέρα και απαιτεί οριζόντιες πολιτικές.

Η συζήτηση για τον καρκίνο δεν πρέπει να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει. Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά με συνθήματα, αλλά με δράση και πολιτικές. Κι εμείς έχουμε αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή μας, καθώς βρισκόμαστε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με φορείς όπως αυτοί που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, συνδιαμορφώνοντας ουσιαστικές πολιτικές. Έχουμε γίνει εθελοντές δότες μυελού των οστών, έχουμε επισκεφθεί φορείς και συλλόγους που στηρίζουν καρκινοπαθείς, έχουμε μιλήσει μαζί τους για την ουσία. Και για όλα αυτά είμαι και είμαστε πολύ υπερήφανοι. Ποτέ ένα πρόβλημα δεν είναι ξένο – και ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου είμαστε όλοι κρίκοι σ’ αυτή την αλυσίδα».

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επεσήμανε:

«Επενδύουμε στην Πρόληψη, όχι μόνο για να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους στη χώρα μας από τον καρκίνο, αλλά για να καταφέρουμε επιτέλους να ζούμε περισσότερα χρόνια με υγεία».

Ενώ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά σημαντικών έργων για την αναβάθμιση της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών, που περιλαμβάνουν νέες κτηριακές υποδομές, σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, αλλά και ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Προχωρούμε, με επιστημονικά κριτήρια, στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ενισχύουμε τις ογκολογικές κλινικές και εναρμονιζόμαστε με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, αξιοποιώντας πόρους αλλά και υιοθετώντας καλές πρακτικές από τα άλλα κράτη – μέλη».

Επίσης απαντήθηκαν  ερωτήσεις που είχαν τεθεί πριν τη διεξαγωγή της εκδήλωσης από φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και από επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο.

Η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου, που είχε αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας της εκδήλωσης, επεσήμανε πως η ΝΔ παραμένει συνεπής στη σχέση ειλικρίνειας και συνεργασίας με την Κοινωνία των Πολιτών.

Τοποθέτηση έγινε και από τον Κωνσταντίνο Λολίτσα, επικεφαλής της Γραμματείας ΑΜΕΑ και τον Αθανάσιο Ζορμπά, εκπρόσωπο του Τομέα Υγείας της ΝΔ.

Συγκινητική ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Αντιγόνης Ανδρεάκη, δημοσιογράφου και ασθενούς, που μίλησε για το στίγμα της νόσου, για τη δύναμη της πρόληψης και για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Τοποθέτηση έγινε και από τη Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, τον Μιχάλη Νικολάου, Ογκολόγο – μέλος της ΕΙΝΑΠ, την Εύη Χατζηανδρέου Αντιπρόεδρο του «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα», τη Μένια Κουκογιάννη, διευθύντρια της ΑΜΚΕ Karkinaki , την Δρ Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τη Χαρά Γκογκοζώτου, Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον Άγγελο Χρονά, Γενικό Χειρουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024