ΣτΕ: Δικαίωση των ΚΤΕΛ για τα μειωμένα έσοδα

Το ΣΤΕ  δικαίωσε τα ΚΤΕΛ για τις απώλειες εσόδων λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτήριων. Ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά ως αποζημίωση. Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο υπολογισμός της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων είναι η διαφορά  μεταξύ του αντιτίμου του […]

15 Φεβρουαρίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Το ΣΤΕ  δικαίωσε τα ΚΤΕΛ για τις απώλειες εσόδων λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτήριων.

Ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο υπολογισμός της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων είναι η διαφορά  μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου και του κανονικού εισιτηρίου.

Το ΣΤΕ  δικαίωσε τα ΚΤΕΛ για τις απώλειες εσόδων λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτήριων και  πλέον μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το  Δημόσιο.

Ειδικότερα, έχει θεσπιστεί η υποχρέωση υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών να εκδίδουν  κοινή απόφαση για την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσης στις Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και τα Κ.Τ.Ε.Λ., λόγω της χορήγησης δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες επιβατών π.χ φοιτητών ώστε να καλυφθεί η ζημία των ΚΤΕΛ.

Δικαιώθηκαν από το ΣτΕ (αποφάσεις 221-223/2023) τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων τα οποία διεκδικούν αντίστοιχα χρηματικά ποσά για την τριετία 2008-2011.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Απριλίου 2024