Το πιο πιθανό σενάριο των πρώτων εκλογών είναι τον Μάϊο

Πότε θα προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης -Τι δείχνει ο νέος χρησμός για την ημερομηνία

3 Φεβρουαρίου 2023

του/της Newsroom

Όλοι αναρωτιούνται πότε θ’ ανοίξει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει το νομοθετικό της έργο, όπως έγινε φανερό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την λήξη της συνεδρίασης απευθύνθηκε στους υπουργούς και τους είπε: «αυτό δεν είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που κάνουμε», προειδοποιώντας, εμμέσως, ότι δεν πρέπει να κατεβάσουν τα μολύβια το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών. Με δεδομένο ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά τον μήνα, το επόμενο αναμένεται τον Μάρτιο.

Μάλιστα, όπως διαφαίνεται, το πιθανότερο είναι να γίνουν δύο ακόμα υπουργικά συμβούλια. Ένα στις αρχές Μαρτίου στο οποίο θα επικυρωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Από εκεί και μετά τα σενάρια είναι ανοιχτά για την προκήρυξη των εκλογών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι πρώτες τον Μάϊο, με πιθανές ημερομηνίες προκήρυξης την 7η ή 23η  Απριλίου, οπότε και η Βουλή θα είναι κλειστή λόγω των αργιών του Πάσχα, με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών στις 7 ή 21 Μαΐου. Στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού προσμετρώνται πολλοί παράγοντες, κυρίως όμως τα εθνικά θέματα, που έχουν να κάνουν με τις εκλογές στην Τουρκία, όπως και οι πιθανές εξελίξεις στο Τουρκολυβικό μνημόνιο και την επιθυμία της Άγκυρας μονομερούς ενεργοποίησής του. Σε μια τέτοια περίπτωση και σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, η Βουλή θα πρέπει να είναι ανοικτή προκειμένου να επικυρωθεί η απάντηση της Αθήνας με τη σίγουρη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Με τον σχεδιασμό αυτό δεν επηρεάζονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ και η χώρα το επικίνδυνο διάστημα που η Τουρκία θα επιδιώξει τη δημιουργία κάποιων τετελεσμένων, θα υπάρχει στο τιμόνι της χώρας εκλεγμένη κυβέρνηση κι όχι υπηρεσιακή για να διαχειριστεί την όποια κρίση.

Σχετικά με την πιθανή ημερομηνία των εκλογών εμείς έχουμε αναφερθεί και σε προγενέστερο άρθρο, όπου εξηγούσαμε και πάλι τους λόγους που ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει αυτές τις ημερομηνίες. Μάλιστα σήμερα το πρωί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κοστίδης, ανέφερε κι αυτός με τη σειρά του την εξέλιξη αυτή.

Ο «ακτιβισμός» του ΣΥΡΙΖΑ τον αποξενώνει από κέντρο και μεσαία τάξη

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιμείνει …νομοθετικά απέναντι στην αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής αναδεικνύοντας ταυτόχρονα «την αντιθεσμική και υπονομευτική του κοινοβουλευτισμού συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο «ακτιβισμός» που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αποξενώνει από το κέντρο και τη μεσαία τάξη και έτσι μεγαλώνει το ακροατήριο του μεσαίου χώρου στο οποίο στρέφεται ο πρωθυπουργός. Η ψήφιση της τροπολογίας για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, την Τρίτη, θα αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων και είναι πιθανό να υπάρξει εκ νέου σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα εφόσον αποφασίσουν να μιλήσουν στη Βουλή. Άλλωστε, αυτή είναι η μόνη ψηφοφορία στην οποία θα πάρει μέρος η αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της σπουδαιότητας, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας. Βέβαια, οι ενδείξεις είναι ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο τριβής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει δική του τροπολογία, διαφωνώντας με αυτήν της κυβέρνησης.

Προσπάθεια για μέγιστη δυνατή συσπείρωση

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι «είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία», επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αντικείμενο ευρείας συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Πάντως, δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές «εισάγει ιδεολογικά κριτήρια στον Άρειο Πάγο, συνεπώς κινδυνεύει να καταπέσει συνταγματικά και κυρίως να συγχύσει ή να επεκτείνει ανεξέλεγκτα την εφαρμογή της». Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατατεθείσα ρύθμιση «δεν αξιολογεί τα χαρακτηριστικά και την ιδεολογία των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» εγείροντας κινδύνους υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών, αλλά βάζει αποκλειστικά στο μικροσκόπιο τις εγκληματικές οργανώσεις».

Το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει την επέκταση της υφιστάμενης ρύθμισης, που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Εισάγει την έννοια της «πραγματικής ηγεσίας» ώστε να μην τοποθετούνται σε κόμματα που λειτουργούν ως κελύφη εγκληματικών οργανώσεων «αχυράνθρωποι» που τους χειρίζονται μέλη εγκληματικών οργανώσεων που βρίσκονται στη φυλακή, όπως συμβαίνει με το κόμμα Κασιδιάρη και την ΧΑ.  Υπεύθυνο για την κρίση θα είναι το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους υποψηφίους, τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για τις εκλογές.

«Στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία διάταξη που αποβλέπει «όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών» και ζήτησε την υποστήριξη των άλλων κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Απριλίου 2023