,

3.000 χλμ για την Μνήμη και την Δικαιοσύνη των θυμάτων των Ναζί

Τρέχοντας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

18 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Επιτέλους, μία καλή είδηση! Μία πραγματικά αξιέπαινη πρωτοβουλία!

Στις 3 Απριλίου 2023, ο Στέργιος Αράπογλου θα ξεκινήσει την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος που θα διέλθει από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.

Εκκίνηση θα δοθεί από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 km και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής της είναι οι 50 ημέρες.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα διανυθούν περίπου 2.350 km σε 38 ημέρες. Διέλευση θα γίνει μέσα από τα Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 Νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει Στάση σε 23 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 km σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις Νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με Στάση σε 39 Μνημεία Ολοκαυτωμάτων της Κρήτης.

Καλούνται το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, Ενώσεις Θυμάτων, Αντιστασιακές Οργανώσεις, Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία να υποστηρίξουν το εγχείρημα διοργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης στα χωριά που θα περάσει ο υπερμαραθωνοδρόμος – αγωνιστής Στέργιος Αράπογλου, οργανώνοντας πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα κ.α.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμου της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση Δικαιοσύνης και η διατήρηση της Μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Το συγκεκριμμένο δρομικό εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και – για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του – θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού του στίγματος (GPS) ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανό χρόνο από το Διαδίκτυο μέσω ενός ηλεκτρονικού συνδέσμου επικοινωνίας που θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση.

Στις 31.12.2022 ανακοινώθηκε επίσημα στην Αθλητική Ιστοσελίδα www.runningnews.gr η επικείμενη υλοποίηση του εγχειρήματος υπό τον τίτλο ΄΄Στα Ελληνικά Ολοκαυτώματα΄΄ http://www.runningnews.gr/item.php?id=54856

Έχει γίνει πλήρης κατόπτευση της διαδρομής με το αυτοκίνητο και είναι έτοιμο το πλήρες και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που αφορά τη διέλευση από τα Μνημεία των Ολοκαυτωμάτων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Σεβαστή Αθανασιάδου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, την Ελένη, τη Σοφία, τον Δημήτρη και τον Αναστάση. Είναι Γενικός Χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ. Από το 2018 είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

*Μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης από το 2008 έως σήμερα

*Μέλος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος από το 2005 έως σήμερα

*Μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας από το 2018 έως σήμερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε Διεθνή και Ελληνικά Ιατρικά

Περιοδικά. Έχει ανακοινώσει πλήθος ερευνητικών και άλλων εργασιών σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.

Έχει συμμετάσχει ως προεδρεύων σε επιστημονικές τράπεζες συνεδρίων Χειρουργικής στον Ελλαδικό χώρο.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Αποτελεί μέλος της Ε΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής στο ΓΝΘ ΄΄Ιπποκράτειο΄΄ και συμμετέχει στην εκπαίδευση των Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, τόσο με μαθήματα από Αμφιθεάτρου όσο και στους Θαλάμους των ασθενών.

Έχει εκπαιδευτεί στη χρήση των σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών, που καλύπτουν σημαντικό εύρος της χειρουργικής ειδικότητας, τόσο με τις κλασσικές όσο και με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Από το 2007 έχει τερματίσει δεκάδες Μαραθωνίους Ασφάλτου και Βουνού στον Ελλαδικό χώρο.

Το 2008 ξεκίνησε τις συμμετοχές και τους τερματισμούς σε δεκάδες Υπερμαραθώνιους δρόμους αποστάσεων, τόσο σε άσφαλτο όσο και σε βουνό.

Το 2009 τερμάτισε επιτυχώς τον αγώνα 215km ”Διπλός Ευχίδας΄΄,

Δελφοί – Πλαταιές – Δελφοί και απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στο ΄΄Σπάρταθλον΄΄.

Το 2010 τερμάτισε με επιτυχία τον μεγαλύτερο και δυσκολότερο αγώνα υπεραποστάσεως σε βουνό, στην οροσειρά της Ροδόπης, τον ΄΄Rodopi Ultra Trail΄΄, συνολικού μήκους 164km, τρέχοντας επί 43 ώρες συνεχώς.

Το 2011 τερμάτισε στο ΄΄Σπάρταθλον΄΄, που θεωρείται ο δυσκολότερος αγώνας στο είδος του παγκοσμίως, από την Αθήνα στη Σπάρτη, 246Km.

Το 2012 συμμετείχε στην Ορεινή διάσχιση όλης της Κρήτης, μέσα από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, συνολικού μήκους 595,7km, σε 10 ημέρες. Η διάσχιση έγινε για την οικονομική ενίσχυση του ΄΄Χαμόγελου του Παιδιού΄΄.

Το 2016 έτρεξε από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, μέχρι το Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης, μία διαδρομή συνολικού μήκους 573km, κουβαλώντας χώμα και νερό από τα πάτρια εδάφη, με σκοπό να φυτευτούν 2 ελιές στην πλατεία του Καλοχωρίου, εις μνήμη των 2 μικρών αδικοχαμένων αδελφών του παππού του, που έμειναν άταφοι στις αλησμόνητες πατρίδες.

Το 2018 διέσχισε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο γεωγραφικό της στίγμα, από το Ορμένιο Έβρου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρον του νομού Λακωνίας, διανύοντας συνολικά 1.519km σε 23 ημέρες. Ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν τριπλός: ο σεβασμός στον Δάσκαλο, ο καθαρός αθλητισμός, χωρίς αναβολικά, και η πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024