,

Aνάμεσα στα πιο περιζήτητα σχολεία το Πρότυπο Σχολείο Χαλκίδας

Μικρές «πανελλαδικές» για τα Πρότυπα Σχολεία-Τα στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές αποτυπώνουν τον ανταγωνισμό

28 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Ο αριθμός των αιτήσεων σε ένα Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, αναμένεται φέτος να σημειώσει ρεκόρ, με δεδομένο ότι 17.000 ήταν οι συνολικές αιτήσεις για το 2022 και ενώ η φετινή προθεσμία ολοκληρώνεται αύριο στις 2 μ.μ., ο αριθμός των αιτήσεων έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε προσεγγίσει τις 16.500.

Η εισαγωγή στα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά είναι λαχείο, αφού γίνεται με κλήρωση. Ωστόσο, στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια γίνεται με εξετάσεις στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, οι οποίες στην πράξη έχουν εξελιχθεί στις πρώτες «πανελλαδικές» τις οποίες περνούν οι 12χρονοι. Και εύλογα ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, όπως προκύπτει από τις βάσεις εισαγωγής του 2022 ανά σχολείο. Το 2022 υπήρξαν μαθητές που έπιασαν το απόλυτο άριστα, και το ρετιρέ των βάσεων εισαγωγής διαμορφώθηκε στο 84, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Στο ίδιο Γυμνάσιο κατεγράφη η υψηλότερη αναλογία υποψηφίων/θέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοικούσας Επιτροπής των δύο τύπων σχολείων (ΔΕΠΠΣ), στη χώρα υπάρχουν 83 Πειραματικά και στις δύο βαθμίδες και 37 Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, συνολικά 120 σχολεία. Φοιτούν 9.146 μαθητές στα Πρότυπα και 11.092 στα Πειραματικά. Στα Πρότυπα με θητεία υπηρετούν 1.125 εκπαιδευτικοί και στα Πειραματικά 1.103. Οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγαλύτερες και καλύπτονται με αποσπάσεις εκπαιδευτικών αυξημένων προσόντων ή με αναπληρωτές.

Ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ – λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας είχαν προσεγγίσει τις 16.500, το 2022 ήταν 17.000.

Οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε τρία σχολεία: δύο Πρότυπα και ένα Πειραματικό. Στην περίπτωση επιλογής δύο Προτύπων δηλώνεται η σειρά προτίμησης στην πλατφόρμα των αιτήσεων, ενώ σε περίπτωση ταυτόχρονης επιτυχίας σε Πρότυπο και Πειραματικό θα πρέπει ο γονιός να επιλέξει.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας είχαν κατατεθεί 9.000 αιτήσεις πρώτης επιλογής σε Πρότυπο και άλλες 7.500 σε Πειραματικό Σχολείο.

«Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και αξιολογούν τη συγκρότηση του μαθητή. Αν κατανοεί ένα κείμενο, εάν γνωρίζει γραφή, ανάγνωση, τα μαθηματικά μεγέθη. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ο υποψήφιος δεν χρειάζεται φροντιστήριο. Εάν ένας μαθητής μπορεί να καταλάβει ένα κόμικ και να γελάσει, μπορεί να απαντήσει σωστά. Ωστόσο, ως φαίνεται το φροντιστήριο είναι στο DNA των Ελλήνων γονιών. Δυστυχώς και τα φροντιστήρια ευθύνονται για τα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», προσθέτει ο ίδιος.

Μικρές «πανελλαδικές» για τα Πρότυπα Σχολεία-1

Η κ. Μπομπέτση, μαθηματικός γαρ, προετοιμάζει τον γιο της για τις εξετάσεις, ενώ την προετοιμασία του στη Γλώσσα έχει αναλάβει φίλη της φιλόλογος. Οπως λέει, «το γεγονός ότι οι εξετάσεις γίνονται τον Απρίλιο, δύο μήνες πριν από την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, δίνει τροφή στα φροντιστήρια. Συμφωνώ με τη λέξη “φροντιστηριομανία” που χρησιμοποιείται από αρκετούς. Αλλά απαντώ ανάποδα. Εάν το σχολείο δεν λειτουργεί σωστά, δεν πρόκειται το παιδί να αποδώσει όσο φροντιστήριο να κάνει. Στο σχολείο το παιδί παίρνει τις βάσεις. Τώρα το σχολείο παίζει τον ρόλο του φροντιστηρίου. Αυτό είναι λάθος».

Η αξιολόγηση

Μιλώντας στην «Κ» για την πορεία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου παραδέχθηκε τις ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγούν στη στελέχωση των σχολείων με αναπληρωτές μη αξιολογημένους εκπαιδευτικούς. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί των Προτύπων και Πειραματικών θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν σειρά για να αξιολογηθούν, από τον Σεπτέμβριο. Οπως τόνισε ο κ. Αντωνίου, «η μεταρρύθμιση σε κάποια σχολεία είχε ευεργετικές συνέπειες. Φυσικά θέλουν χρόνο και ταυτόχρονα στήριξη με μέτρα όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η σμίλευση του προφίλ των σχολείων ώστε να πείσουν τις οικογένειες και ευρύτερα την κοινωνία. Στην εκπαίδευση για να τελεσφορήσει ένας θεσμός θέλει χρόνια».

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024