Βυθίστηκε η μετοχή της Deutsche Bank

Το ευρώ υποχωρεί 0,53%

24 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω καθοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και η κατακόρυφη «βουτιά» της Deutsche Bank.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:00μμ διαμορφώθηκε στις 1.031,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,1%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,34 εκατ. ευρώ, μετά από μια μικρή ανάπαυλα στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά και αυτό της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,47%, αλλά η απότομη ανάκαμψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θέτει τον δείκτη σε τροχιά για άνοδο σε εβδομαδιαία βάση.

Ο μετοχές των τραπεζών και των εταιριών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για την υγεία του κλάδου, με την είδηση για αμερικανική έρευνα στην Credit Suisse και τη UBS να ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.

Πιο αναλυτικά, οι μετοχές των Credit Suisse AG και UBS Group AG κατέγραψαν πτώση 7,17% και 6,45%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

«Βουτιά» για την Deutsche Bank

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν πτώση 2,3% με την μετοχή της Deutsche Bank να υποχωρεί 11,74%, επεκτείνοντας την πτώση της Πέμπτης που ξεπέρασε το 3%, μετά και την εκτόξευση των των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου, γνωστά και ως CDS, το βράδυ της Πέμπτης 24/3.

Σημειώνεται πως η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της, μέχρι στιγμής, τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 24/3, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησαν σε νέα αύξηση των βασικών τους επιτοκίων κατά 25 και 50 μονάδες βάσης αντίστοιχα, παραμένοντας στον δρόμο που χάραξαν νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Το ευρώ υποχωρεί 0,53%

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,53% και διαμορφώνεται στα 1,0779 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 140,1370 γεν, στο 0,8800 με τη στερλίνα και στο 0,9893 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,57% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 130,0420 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,35% και διαμορφώνεται στα 1,2245 δολάρια

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Ιουνίου 2023