Δημοσκόπηση Metron: Διαφορά 7,4 μονάδων για ΝΔ-Πλήγμα για όλο το πολιτικό σύστημα η τραγωδία στα Τέμπη

Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 7,4 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία των Τεμπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis

17 Μαρτίου 2023

του/της Θεοφανία Μίγκου

Η πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis, Στράτο Φαναρά, αποτυπώνει τις πληγές που άφησε στο πολιτικό σύστημα εν γένει η τραγωδία των Τεμπών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει απώλειες, τις οποίες ωστόσο δεν καρπούνται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά μικρότερα κόμματα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,3%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης των 5,8 ποσοστιαίων μονάδων. Η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλειες 2 μονάδων. Απώλειες 0,8% καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ25 (αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων), η Ελληνική Λύση (1,1) και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες (1,8). Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να βρίσκεται στο 11,8%.

Στην εκτίμηση του αποτελέσματος, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, μια διαφορά της τάξης των 7,4 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,2%, το ΜέΡΑ25 με 4,5% και οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) εκτινάσσονται στο 4,6%!

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται μακράν του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, με 60% έναντι 22%, ωστόσο παίρνει το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2022.

Metron: Καταλλήλοτερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 32%, χάνοντας 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Απώλειες και για τον Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στο 16%, από 19% τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας με 3%. Ο «κανένας» είναι πρώτος με ποσοστό 36%.

Metron: Δημοτικότητες αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 59% αρνητικές και μάλλον αρνητικές.

Metron: Συνέχεια ή αλλαγή;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της Metron σχετικά με το εάν οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή» στις επόμενες εκλογές. Το 63% απαντά «αλλαγή», έναντι 32% που απαντά «συνέχεια».


Metron: Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη
Οι πολίτες σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους (94%) θεωρούν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.

Τις επιμερίζουν δε ως εξής: Η σημερινή κυβέρνηση σε ποσοστό 80%, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε (19%) θεωρεί ότι ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

 


Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία, αν και υποχώρησε στο 21% έναντι 30% τον Φεβρουάριο και ακολουθούν η ακρίβεια (επίσης πεσμένη σημαντικά, στο 19% έναντι του 38% τον περασμένο μήνα). Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα είναι το τρίτο σε ιεράρχηση πρόβλημα, ιδιαίτερα αυξημένο σε ποσοστό (15% έναντι 5% τον Φεβρουάριο).

Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση έχει θετική γνώμη σε ποσοστό 32% και 16% ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητική γνώμη τρέφει κατά 77% η κοινή γνώμη στην αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 61% που απαντά το ίδιο για την κυβέρνηση.

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024