,

ΕΦΚΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ρυθμίσεις οφειλών

36-72 δόσεων προς τους ασφαλιστικούς φορείς

24 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Μέσα στον Μάιο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών σε  36-72 δόσεις προς τους ασφαλιστικούς φορείς

Πρόσβαση των δικαιούχων οφειλετών στην ηλεκτρονική υπηρεσία:

• Οι οφειλέτες – εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους, τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν για την Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ.
• Οι υπόλοιποι οφειλέτες πρέπει να κάνουν χρήση των κωδικών που δήλωσαν κατά την πιστοποίησή τους.

Όσοι οφειλέτες δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει, πριν την υποβολή αίτησης ρύθμισης, να πιστοποιηθούν μέσω της υπηρεσίας Πιστοποίηση οφειλετών.

Η ρύθμιση αφορά περιόδους απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2022 και που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 έως και 72 δόσεων, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες  πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλειστικά οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους απασχόλησης .

Οφειλέτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται δεν μπορούν να κάνουν χρήση των δόσεων αυτών.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται δεκτή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Η υπαγωγή στη ρύθμιση οριστικοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης ως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Ιουνίου 2023