Εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως θα προκαλέσει η αντοχή των μικροβίων στα φάρμακα

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο φαινόμενο που εμφανίζεται σε ανθρώπους, ζώα και περιβαλλοντικά οικοσυστήματα

29 Μαρτίου 2023

του/της Βασω Δημητράντζου

Μ’ ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ενημερωτικό της έγγραφο, η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, προειδοποιεί ότι, τις προσεχείς δεκαετίες, η αντοχή των μικροβίων στα φάρμακα θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως!

Οπως διευκρινίζεται, η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα παγκόσμιο, πολυδιάστατο φαινόμενο που εμφανίζεται σε ανθρώπους, ζώα και περιβαλλοντικά οικοσυστήματα.

Είναι η ικανότητα των μικροβίων, π.χ. βακτήρια, ιούς, μύκητες και πρωτόζωα, να επιβιώσουν παρουσία φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν ή να τα αδρανοποιούν (αντιμικροβιακά: αντιβιοτικά, αντιικά, αντιμυκητιακά και αντιπρωτοζωικά).

Οπως τονίζεται, σε επίπεδο ασθενών, η AMR παρεμποδίζει την αποτελεσματική θεραπεία μικροβιακών λοιμώξεων, οδηγώντας σε παρατεταμένη, σοβαρή ασθένεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο. Σε κοινοτικό επίπεδο, ενισχύει τον κίνδυνο λοιμώξεων, επιδημιών και πανδημιών.

Η AMR είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, που προβλέπεται ότι θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες. Ο αγωγός έρευνας και ανάπτυξης για νέα αντιμικροβιακά έχει στερέψει, εν μέρει λόγω της ολιγοπωλιακής δομής της αγοράς σε μια ερευνητική περιοχή που θεωρείται ότι παρέχει χαμηλή απόδοση επένδυσης.

Η συντονισμένη δράση της ΕΕ και των κρατών μελών οδήγησε σε συνολική μείωση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών. Ωστόσο, η σχετική χρήση τόσο ευρέως φάσματος όσο και αντιμικροβιακών ουσιών τελευταίας ανάγκης συνεχίζει να αυξάνεται. Η έλλειψη επενδύσεων στην πρόληψη, τη διάγνωση και την κατάλληλη υποδομή υγειονομικής περίθαλψης οδηγεί περαιτέρω στην προληπτική συνταγογράφηση αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Η ανεπαρκής επένδυση σε υγειονομική περίθαλψη καλής ποιότητας είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της AMR. Η αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας –όπως η μείωση της συνολικής φτώχειας και της οικονομικής ανισότητας, η διασφάλιση βασικών προτύπων διαβίωσης, εκπαίδευσης και υγείας– είναι επιτακτική για τη μείωση του βάρους της μόλυνσης και της εξάπλωσης της AMR.

Η αντιμετώπιση των αιτιών της AMR απαιτεί μια διεπιστημονική και πολυτομεακή προσέγγιση, που να περιλαμβάνει όχι μόνο τον τομέα της υγείας αλλά και άλλους τομείς, όπως η γεωργία, το περιβάλλον και το εμπόριο. Η επικείμενη αναθεώρηση της δέσμης για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να προωθήσει πολιτικές για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα για ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και να καθορίσει στρατηγικές για κίνητρα

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024