,

Εκδρομή στη Ζαρούχλα ορεινής Πελοποννήσου

Η Ζαρούχλα, είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου, “πνιγμένη” στο πράσινο και “κρυμμένη” μέσα σε καστανιές και έλατα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας ενώ παράλληλα […]

20 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Η Ζαρούχλα, είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου, “πνιγμένη” στο πράσινο και “κρυμμένη” μέσα σε καστανιές και έλατα.

Ζαρούχλα

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας ενώ παράλληλα βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα, αφού απέχει 180 χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή οδικώς 2,5 ώρες.

Οι ρίζες του χωριού φτάνουν πολλούς αιώνες πίσω, αν και είναι άγνωστο το πότε ξεκίνησε ο οικισμός. Οι δύο ναοί που βρίσκονται κοντά στο χωριό, ένας του 12ου κι ένας του 13ου αιώνα, είναι οι μάρτυρες της ύπαρξης του χωριού επί Φραγκοκρατίας.

Ζαρούχλα

Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής ενώ εντυπωσιακά είναι τα πυργόσπιτα της Ζαρούχλας. Ορισμένα συντηρημένα, να συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και να διηγούνται την ιστορία του τόπου. Άλλα, παρατημένα, αποτυπώνουν το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν επίσης βυζαντινοί ναοί αλλά και εκκλησίες με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Με αφετηρία την όμορφη Ζαρούχλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να απολαύσει την ευρύτερη περιοχή. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, αν βρεθείτε τον χειμώνα.

Λίμνη Τσιβλού

πηγη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Ιουνίου 2023