,

Γεωργία: H Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο

Μετά από διαδηλώσεις 48 ωρών

9 Μαρτίου 2023

του/της Βάσω Δημητράντζου

Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε επίσημα πως αποσύρει τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» χωρίς όρους έπειτα από δύο νύκτες βίαιων διαμαρτυριών και σφοδρών αντιδράσεων για να μειωθεί η ένταση.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδήγησε σε τεράστιες πορείες διαμαρτυρίας, σημειώθηκαν επεισόδια, έγιναν πολυάριθμες συλλήψεις από την αστυνομία τραυματίστηκαν πολίτες και αστυνομικοί σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ΜΜΕ.

Οι αντιδράσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν έντονες καθώς η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι εκφράζει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό και τον απολυταρχισμό.

Το σχέδιο νόμου  θα απαιτούσε από  φορείς και οργανώσεις που επιχορηγούνται σε ποσοστό 20%   από το εξωτερικό, να εγγράφονται  ως «ξένοι πράκτορες» και θα τελούσαν υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, αλλιώς προβλέπονταν βαριά χρηματικά πρόστιμα και κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως  αρχικά ο νόμος εγκρίθηκε από το  κοινοβούλιο την Τρίτη με αποτέλεσμα  μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις στη χώρα για δύο συνεχόμενα 24ωρα  με την κυβέρνηση να αναγκάζεται τελικά να το αποσύρει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 Ιουνίου 2023