«Η ισότητα των φύλων απέχει 300 χρόνια» λέει ο Γκουτέρες

«Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο»

7 Μαρτίου 2023

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η πρόοδος που έχει γίνει παγκοσμίως για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας, που είναι αύριο 8 Μαρτίου.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο στόχος για την επίτευξη ισότητας μεταξύ των φύλων γίνεται όλο και πιο μακρινός, και θα χρειαστούν τρεις ακόμη αιώνες για να επιτευχθεί.

«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Με την τρέχουσα κατάσταση, το UN Women εκτιμά ότι βρίσκεται 300 χρόνια μακριά», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

«Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε αναφέροντας μια σειρά κρίσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που εκδιώχθηκαν από το σχολείο, γυναίκες που φροντίζουν άλλα μέλη και οι οποίες εμποδίστηκαν να εργαστούν και παιδιά που εξαναγκάστηκαν σε πρόωρο γάμο.

«Η πρόοδος που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», είπε ο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στο Αφγανιστάν, όπου κυβερνούν οι Ταλιμπάν. Εκεί «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διαγραφεί από τη δημόσια ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

14 Ιουνίου 2024
13 Ιουνίου 2024
12 Ιουνίου 2024
11 Ιουνίου 2024
10 Ιουνίου 2024